Cartofii. Sucul de cartofi. Efecte terapeutice, preparare
Cartofii sunt originari din America de Sud, din regiunea Munților Anzi.
A patra sursa de energie alimentara după orez, grâu și porumb, cartofii fac parte din grupa alimentelor amidonoase (carbohidrați complecși), sursa buna de potasiu, fosfor, fier, cupru și vitamine: A, B2, B6, C.
Vitamina A este prezenta doar în cartofii dulci și este foarte importanta pentru sănătatea ochilor, a pielii și în vindecarea rănilor.
În ceea ce privește conținutul de potasiu, un singur cartof conține aproximativ 1,600 grame de potasiu. Conţinutul ridicat de potasiu are efect de dezintoxicare a sângelui și favorizează tranzitul intestinal.
Dacă vrei sa beneficiezi și tu de calitățile acestui important aliment, ai grija cum îl prepari. Preparați necorespunzător, cartofii pot chiar dăuna.
Datorită conținutului mare de amidon, pentru a putea fi digerați, cartofii trebuie preparați termic.
Cea mai buna decizie este să consumi cartofi copți sau fierți în coaja sau la abur. Această modalitate de preparare păstrează vitaminele şi sărurile minerale şi nu pune în pericol silueta.
Cartofii pot fi, de asemenea, consumați corect în combinație cu salata de crudități, legume, verdețuri și cereale.
De ce nu cartofi prăjiți?
Cartofii prăjiți sunt puternic acidifianți si conțin prea multe calorii. Cartofii prăjiţi depăşesc 300 de calorii la 100 de grame ca urmare a imbibării cu ulei vegetal sau untură, devenind o adevărată bombă calorică. În timpul prăjirii sunt distruse vitaminele şi se formează acrilamida, o substanţă posibil cancerigenă.
De ce nu piure de cartofi cu lapte și unt?
Combinația de carbohidrați și proteine se digera greu și favorizează îngrășarea.
Sucul de cartofi cruzi, proprietați terapeutice
Sucul de cartofi cruzi ajuta la buna functionare a aparatului digestiv. Doza recomandată este de 75-100 ml înaintea mesei de dimineață și a mesei de prânz, timp de 2-3 săptămâni.
Sucul de cartofi este și un foarte bun calmant, având efecte benefice asupra sistemului nervos.
Ceaiul din coajă de cartofi
Coaja obtinută de la 3 cartofi de marime medie se fierbe timp de 5 – 10 minute. După răcire se filtrează, urmând a se consuma 2-3 căni pe zi, pe stomacul gol. Efecte: antireumatice, antitumorale, antiinflamatoare.
De ce cartofi copți sau fierți în coajă sau la abur?
- scade riscul îmbolnăvirii de cancer de colon;
- se dizolvă sărurile de calciu (oxalaţi, uraţi, fosfaţi) din structura calculilor renali, iar prin efectul alcalinizant şi diuretic se elimină acidul uric, fiind indicat în gută, glomerulonefrită, reumatism şi poliartroze;
- se reduce glicemia din sânge şi glicozuria din urină;
- se diminuează ametelile, migrenele și insomniile;
- se detoxifică sângele și se îmbunătățește tranzitul intestinal;
- ameliorează durerile reumatice. Cartofii fierti si terciuiți se pun în zonele dureroase.
Pentru cei interesați, iata cum se prepară cartofii ,,chips“ ?
Cartofii „chips“ se obţin din tuberculi cu formă regulată, care se spală, se curăţă cu abraziv sau în aburi fierbinţi şi se decupează în lamele subţiri, cu grosimea de 1-1,5 mm. Pentru prăjire rapidă se introduc în baia de ulei la temperatura de 170-1800C, după care se scot, se usucă, se sărează şi se ambalează ca produse crocante, de culoare galbenă, cu foarte puţină apă (2-3%) şi cu 30-40% ulei. Din 4-5 kg cartofi proaspeţi se poate obţine 1 kg chips. (http://ziarullumina.ro)
Mod de preparare cartofi ,,chips“, practic:
Incepe prin a taia cartofii in două, pe latime. Apoi, cu ajutorul răzătoarei, taie-i felii foarte subțiri.
Unge o farfurie cu ulei de măsline și aranjează pe ea feliile de cartofi, într-un singur strat. Asezonează cu sare și piper.
Pune farfuria la microunde timp de 3-4 minute. Scoate-le și amesteca-le într-un bol. Lasă-le să se răcească și vei vedea că se întăresc și devin crocante. (http://foodstory.stirileprotv.ro)
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!