Cancerul esofagian. Cauze, simptome, tratament
Cancerul esofagian apare mai ales după vârsta de 50 de ani și reprezintă 3-5% din totalul tumorilor maligne și 5-7% din cancerele digestive.
Este mai frecvent la bărbați decât la femei (raport 5/1) și se localizează cu precădere în segmentul inferior al esofagului (50%).
Incidența cancerului esofagian diferă de la o țară la alta, în Franța fiind de 5 ori mai frecvent decât în Anglia, iar în unele regiuni din China și Iran de 300 de ori mai frecvent decât în Nigeria.
Cauze. Nu se cunoaște cauza cancerului esofagian. Apare mai frecvent la alcoolici, la fumători, la cei expuși radiaților ionizate etc.
Simptomele apar mai târziu în evoluția bolii. Simptomul cel mai important este disfagia (dificultatea de a înghiți), la început intermitentă, pentru ca, pe măsura dezvoltării tumorii, să devină continuă și progresivă, atât pentru alimentele solide, cât și pentru cele lichide.
Alt simptom este durerea retrosternală, care de obicei apare mai târziu, fiind prezentă de la început numai în 15% din cazuri. De obicei apariția durerii semnalează extinderea tumorii la organele din jur. Uneori durerea este atât de mare încât nu poate fi calmată decât cu opiacee. Bolnavul începe să refuze alimentația din cauza deglutiției dureroase, deși apetitul este relativ păstrat, pierde mult și rapid în greutate, slăbirea fiind impresionantă. Pot să apară și simptome datorate complicațiilor (tuse, voce răgușită etc.).
Examene de laborator: examen radiologic, esofagoscopie cu biopsia tumorii.
Evoluție, complicații, prognostic. Într-un număr mare de cazuri depistarea cancerului esofagian se face tardiv. Evoluția este rapidă prin metastazare ganglionară regionala și viscerală (plămân, ficat, stomac etc.). Cuprinderea organelor vecine este regula, determinând o serie de complicații: fistulă esofagotraheală, esofagobronșică etc.
Prognosticul cancerului esofagian este sumbru, aproximativ 85% dintre bolnavi decedând în primul an de la stabilirea diagnosticului.
Tratamentul de elecție este cel chirurgical. Radioterapia este utilizată în formele inoperabile.
Indiferent de metoda terapeutică folosită, rezultatele sunt nesatisfacătoare, supraviețuind peste 5 ani numai 0,3-15% dintre bolnavi.
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!