Boli ale ochiului: Boli ale pleoapelor

boli-ale-pleoapelorSe pot întâlni anomalii congenitale ale pleoapelor (absența deschiderii fantei palpebrale, răsfrângerea înăuntru a marginii libere a pleoapei infe­rioare, existența a două rânduri de cili implantați la nivelul marginii libe­re a pleoapelor etc.), inflamafii ale pielii și țesutului celular subcutanat al pleoapei (eczema, abcesul palpebral, herpes zoster palpebral etc.), inflamații ale marginii libere a pleoapei (blefarita, orgeletul extern etc.). Unele malformații pot fi corectate prin intervenții chirurgicale.

Edemul pleoapelor este un simptom de natură circulatorie și se ma­nifestă printr-o tumefîere a pleoapelor care reduce sau închide complet fanta palpebrală. Se deosebesc două forme clinice: edemul de stază, care este bilateral, moale, iar culoarea pielii este palidă și edemul in­flamator, care este mai dur, iar pielea este roșie, lucioasă și caldă. Ede­mul de stază se întâlnește în afecțiuni renale, cardiace, mixedem, iar edemul inflamator poate fi produs de o cauză locală (boli ale pleoape­lor, conjuctivei, orbitei) sau de o afecțiune de vecinătate (abces den­tar, sinuzită).

Herpes zoster (zona zoster) palpebral, este o afecțiune produsă de un virus neurotrop (cu afinitate pentru sistemul nervos). Afecțiunea este ca­racterizată printr-o erupție veziculoasă unilaterală, localizată în teritoriul cutanat al nervului oftalmic. Veziculele se usucă în câteva zile, iar crusta se elimină lăsând o cicatrice deprimată, stelată, depigmentată.

Boala se poate însoți de complicații oculare grave: keratită, iridociclită, nevrită optică etc. Pentru a evita complicațiile tratamentul trebuie să fie precoce și complex și constă în antibiotice antivirale (Zovirax), corticoterapie, vitaminoterapie.

Blefarita este o inflamație a marginii libere a pleoapei. Se întâlnesc trei forme clinice de blefarita: eritematoasă, scuamoasă, ulceroasă.

Blefarita eritematoasă se manifesta prin hiperemie și discret edem al marginii libere a pleoapelor la ambii ochi, care se accentuează după in­somnii, eforturi oculare, frig, vânt, praf, fum.

Blefarita scuamoasă produce o hiperemie însoțită de scuame ase­mănătoare cu mătreața. Scuamele se refac repede după îndepărtare, lăsând pielea regiunii roșie și iritată.

Blefarita ulceroasă este determinată de o infecție stafilococică locali­zată la foliculul ciliar și glandele anexe, unde apar microabcese și cruste. După îndepărtarea acestor cruste care conțin și cili, rămân ulcerații cu mar­gini sângerânde. Ulcerațiile se cicatrizează, dar cilii nu se mai refac.

În etiologia blefaritelor intervin cauze generale (avitaminoze, tulburări endocrine, stări alergice etc.) și cauze locale (agenți microbieni, vicii de refracție necorectate etc.).

Bolnavii cu blefarită acuză jenă oculară, prurit, arsuri, Iăcrimare anor­mală dimineața.

Tratamentul se face sub indicația medicului oftalmolog, în funcție de forma clinică a blefaritei. Tratamentul este îndelungat și întreruperea lui de către bolnav, care consideră ameliorarea ca vindecare, determină rea­pariția bolii.

Orgeletul sau ulciorul este un furuncul al bulbului pilos al unui cil, datorat cel mai frecvent stafilococului. Debutează cu durere palpebra­lă, senzație de arsură și edem al pleoapei urmat de apariția unui punct du­reros la palpare. În câteva zile durerea devine intensă, iar furunculul apare ca o ridicătură gălbuie la rădăcina cilului. După 2-3 zile furunculul se des­chide, eliminând un puroi galben, după care durerea se reduce și urmează vindecarea.

Tratament. Local, compresele reci favorizează regresiunea procesului, iar compresele calde grăbesc evoluția spre colectare. Se vor instila în sa­cul conjunctival antiseptice cu argirol 1%, iar dacă orgelatul este colectat, se poate grăbi evacuarea puroiului prin smulgerea cililor, evacuarea lăsându-se să se producă spontan, fără a încerca să evacuăm puroiul prin comprimarea colecției cu mâna, deoarece infecția poate difuza pe sistemul venos până în craniu, dând o complicație foarte gravă – tromboza sinusului cavernos.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *