Albinism – definiție
Albinism – stare patologică produsă de lipsa pigmentului la nivelul pielii, al părului sau al irisului. Albinismul are la bază o tulburare metabolică transmisă pe cale ereditară, congenitală, ce se manifestă prin lipsa unei enzime: tirozinaza. Aceasta este esențială în sinteza melaninei, pigmentul de care depinde colorația închisă a pielii, a părului și a irisului.
Albinismul poate apărea atât la om, cât și la animale, ce au blană albă și ochi roșii. La oameni apare foarte rar, dar este mai frecventă la indienii albi din arhipelagul San Blas (Panama).
Deficitul pigmentar poate fi total, caz în care subiectul are pielea de culoare albă, are părul, sprâncenele și firele din alte zone ale corpului de culoare blond-deschis sau albă și irisul roșu, deoarece lipsa pigmentului lasă să transpară culoarea capilarelor sangvine.
Adesea apar și alte anomalii, precum defectele de vedere, epilepsie, probleme ale intelectului, nanism, surdomutism sau diferite anomalii ale scheletului.
Persoanele afectate de albinism manifestă intoleranță la lumină, combinată cu fotofobie, scădere a acuității vizuale și degradare timpurie a pielii prin îmbătrânire precoce, apariția de tumori pe părțile expuse.
Albinismul poate avea și forma unei deficiențe pigmentare parțiale; în aceste cazuri sunt afectate numai unele zone circumscrise ale pielii sau ale părului.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5 .
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!