Alantoidă – definiție
Alantoidă – anexă embrionară ce apare în a 4-a săptămână de viață intrauterină ca un diverticul alungit, ce se întinde din capătul tubului intestinal primitiv, prin pedunculul din zona mediană a embrionului, până în corion.
Partea din lantoidă ce rămâne în interiorul embrionului formează un canal, uraca, ce se blochează după săptămâna a 5-a și rămâne sub formă de cordon fibros ce unește vârful vezicii de ombilic (ligament ombilical median).
Deși rămâne mai puțin dezvoltată, alantoida este deosebit de importantă, deoarece vasele care irigă mezodermul din jur se extind până la corion și contribuie și contribuie la vascularizarea placentei.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5 .
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!