ACTINOMICOZĂ– definiție

ACTINOMICOZĂ – Este o boală infecțioasă cauzată de unele specii din ordinul Actinomyces. Este răs­pândită în întreaga lume și poate ataca omul și animalele: bovine, suine, ovine și cabaline. Mai exact. Actinomyces bocis ata­că animalele și omul, Actinomyces israeli, doar omul. Aceasta din urmă este adesea un oaspete nepoftit, dar inofensiv, al mu­coasei cavității orale, mai ales la persoane­le care suferă de afecțiuni în această zonă (cripte amigdaliene) sau la nivelul dinților (carii dentare în stare foarte avansată). De cele mai multe ori omul e contaminat accidental prin înțepături cu așchii de lemn sau cu spini vegetali pe care se află microorganismul.

  • Simptome

Infecția apare în zona gurii sau în cea cervico-facială (limbă, faringe, nas, buze, glande salivare); organele interne sunt afectate mai rar (intestin, plămâni, pleu­ră). Din cauza acestui microorganism, în zonele afectate apar inflamații cronice care evoluează lent; apar infiltrații ce tind să supureze și să iasă la suprafața pielii prin ulcerații și fistule; puroiul conține granule galbene formate din acumulări de germeni, vizibile la microscop.

Extinderea infecției la plămâni este de obicei generată de un focar vechi aflat în cavitatea orală, dar poate fi dată și de extinderea unei infecții prelungite. Simptomele includ tuse, eventual cu expectorații micopurulente și cu vinișoare de sânge, febră, durere în zona pleurei, degradare a stării fizice generale. Tabloul clinic se aseamănă cu cel al formelor grave de pne­umonie sau cu cel specific unui empiem (acumulare de puroi în pleură, membra­na seroasă ce îmbracă plămânul); în zona toracelui apar frecvent fistule sau abcese.

  • Tratament

Tratamentul cu antibiotice trebuie însoțit de îngrijirea leziunilor pe cale chirurgicală; cel pe bază de penicilină a redus drastic numărul cazurilor cronice.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *