ACROPARESTEZIE – definiție

ACROPARESTEZIE – Boală ce se manifestă prin senzația de mâncărime și de strângere a pielii, prin arsuri și amorțeală la nivelul extremităților membrelor. Însoțește unele afecțiuni ale sistemului circulator (angine, boala Bürger, arteriopatie obliterantă cauzată de diabet, ateroscleroză, tromboză, boala Raynaud) sau ale sistemului nervos (nevrite).

Dacă are la bază disfuncții circulatorii i se pot asocia și tulburări trofice (descuamare a pielii și cădere a părului etc.); zona afectată se poate gangrena. Dacă se constată prezența acestor simptome se recomandă investigații precum ecografie Doppler arterială și venoasă, pletismografie, miografie electronică și orice altă analiză care ar putea duce la identificarea cauzei primare.

Controlul neurologic amă­nunțit poate fi util în stabilirea diagnosticului. In cazul leziunilor nervoase, partea afectată poate paraliza.

ACROPARESTEZIE. Tratament

Tratamentul medicamentos prevede admi­nistrarea unor substanțe cu efect vasodilatator și a vitaminelor din grupul de B-uri; în cazul leziunilor nervoase sunt utile electroterapia, masajele și mișcările pasive.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *