ACROMIE – definiție

Anomalie localizată sau generalizată a pielii caracterizată de absența sau de lipsa acută a pigmentației normale. Forma con­genitală și generalizată de acromie poar­tă numele de albinism; el apare în urma unei disfuncții în sintetizarea melaninei, substanță de care depinde culoarea mai închisă a pielii.

Și alte anomalii congenitale, precum vitiligo, o boală de piele ale cărei cauze sunt necunoscute, pot duce la apariția în unele zone ale corpului a petelor lipsite de pig­ment.

Numeroase alte afecțiuni (sifilis, le­pră, pitiriazis versicolor) se pot manifesta și prin prezența petelor fără pigment. Acestea pot apărea și în urma expunerii la radiații ionizante sau la substanțe chimice (com­puși ce conțin mercur, hidrochinonă).

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *