ACROMATOPSIE- definiție
ACROMATOPSIE – Disfuncție congenitală a vederii cromatice, rezultând incapacitatea totală de a vedea culorile de bază, combinațiile și nuanțele lor.
Acromatopsia este o anomalie rară, moștenită, prezentă încă de la naștere, neevolutivă, ce se manifestă prin incapacitate totală sau parțială de a vedea culorile, sensibilitate extremă la lumină și acuitate scăzută a vederii.
- Cauze
Apare din cauza lipsei celulelor conuri (receptorii senzațiilor vizuale cromatice) de pe retină, la rândul ei generată de malformații congenitale sau de afecțiuni degenerative ale retinei (de exemplu, retinita pigmentară).
- Simptome
Imposibilitate de a vedea culorile; subiectul distinge doar variațiile de intensitate ale luminii, văzând totul în „alb și negru”.
- Diagnostic
Control oftalmologie.
- Tratament
Inexistent.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!