SINDROM DE MALABSORBȚIE. Recomandări
Malabsorbția este incapacitatea corpului de a absorbi cum trebuie vitaminele, mineralele și nutrienții din alimente. Chiar dacă dieta este adecvată, individul cu malabsorbție dezvoltă diferite deficiențe nutriționale. Problema poate apărea ca urmare a dereglării digestiei, a absorbției deficitare a nutrienților în fluxul sangvin din tractul digestiv (în special intestinul subțire) sau din ambele motive.
Simptomele obișnuite ale sindromului de malabsorbție sunt constipația, diareea, pielea uscată, oboseala, gazele, problemele mintale ca depresia psihică sau incapacitatea de concentrare, crampele musculare și/sau slăbiciunea, sindromul premenstrual (PMS), steatoreea (scaune decolorate, îndesate și grase), tendința de a face ușor vânătăi, tulburările de creștere, părul subțire, pierderile inexplicabile în greutate și dificultăți de vedere, mai ales în legătură cu vederea nocturnă. Poate fi prezent și disconfortul abdominal. Este tipică o combinație între anemie, diaree și pierdere în greutate. Oricum, la unii indivizi, apare periodic obezitatea, dacă grăsimea se depune în țesuturi în loc să fie folosită corect de organism. în plus, în așteptarea nutrienților de care are nevoie, dar pe care nu-i absoarbe, organismul începe să ceară din ce în ce mai multe alimente, ceea ce duce la consumul de multe calorii din grăsimi.
Tulburările digestive fac parte din cele mai obișnuite probleme de sănătate de astăzi. Dereglările de digestie duc la malabsorbție pentru că, dacă alimentele nu sunt descompuse cum trebuie, nutrienții pe care îi conțin nu se pot absorbi în țesutul intestinal. Tractul intestinal, pancreasul, ficatul și colecistul joacă un rol în absorbția nutrienților, ca urmare, orice intervine în buna funcționare a oricăruia dintre aceste organe poate duce la dereglarea digestiei. Câțiva factori care pot contribui la această dereglare sunt lipsa unui nivel adecvat de enzime digestive, alergiile alimentare, o dietă deficitară în nutrienți, cum ar fi vitaminele B necesare pentru producerea enzimelor digestive, și boli ale pancreasului, colecistului, ficatului și tractului biliar din care rezultă lipsa bilei și a enzimelor esențiale. Deși orice tip de nutrient poate fi afectat de o digestie proastă, lipidele (grăsimile) sunt cel mai des afectate. In afară de deficiențele nutriționale, incapacitatea de a digera bine alimentele cauzează și probleme gastrointestinale. Alimentele indigeste fermentează în tractul intestinal, cauzând gaze, balonare, dureri abdominale și disconfort.
Chiar dacă alimentele sunt bine digerate, poate exista o disfuncție care împiedică preluarea nutrienților de către fluxul sangvin, pentru a hrăni organismul. Afectarea pereților intestinali, prin care nutrienții sunt absorbiți, poate fi una din aceste deficiențe. Suferințe ca boala celiacă, boala Crohn, colita, diverticulita, sindromul de intestin iritabil, intoleranța la lactoză, infestarea cu paraziți și consumul excesiv de alcool, antiacide sau laxative pot afecta intestinele. Constipația cronică și/sau diareea pot avea aceleași rezultate. Altă problemă este timpul prea rapid de tranzit intestinal, care face ca nutrienții să fie eliminați din corp ca deșeuri, înainte să fie absorbiți. Terapia cu radiații, tratamentele cu digitalină și operațiile chirurgicale prin care se scurtează tractul intestinal reduc zona de absorbție, deci și capacitatea de absorbție a intestinului subțire.
Alți factori care pot contribui la proasta funcționare a mecanismului de absorbție sunt dieta săracă, excesul de mucus care acoperă suprafața intestinelor (cel mai adesea rezultă din consumul exagerat de alimente procesate, stimulatoare ale producției de mucus), un dezechilibru în flora bacteriană intestinală, cum ar fi candidoza, folosirea unor medicamente ca neomicina (un antibiotic), colchicina (medicament contra gutei) și colestiramina (medicament pentru scăderea nivelului colesterolului), alergiile alimentare și boli cum ar fi cancerul și SIDA. Persoanele care au SIDA sunt deosebit de predispuse la probleme de malabsorbție din cauza diareei, a pierderii apetitului și a dezvoltării excesive de Candidei albicans în tractul digestiv. Obstrucțiile sistemului limfatic pot perturba și ele absorbția nutrienților.
Indiferent cât de bună este dieta sau cât de multe suplimente luați, dacă suferiți de sindromul de malabsorbtie veți avea deficiente nutriționale, ceea ce va crea alte probleme. Dereglarea absorbției proteinei poate produce edeme (umflarea țesuturilor din cauza retenției de lichide). O lipsă de potasiu poate determina slăbiciunea musculară și probleme cardiovasculare. Anemia este o urmare a lipsei de fier și de acid folie. Carența de calciu și vitamina D duce la degradare osoasă și la tetanie, o stare caracterizată prin spasme musculare dureroase și tremor. Vânătăile apar repede din cauza lipsei de vitamina K, iar pierderea vederii nocturne este produsă de carența de vrtamina A. Malabsorbția se autodeclanșează: problemele de absorbție a vitaminelor B și de transfer de aminoacizi prin pereții intestinului se interferează cu producerea enzimelor digestive necesare și cauzează, în continuare, malabsorbție, câtă vreme acești nutrienți sunt esențiali procesului de absorbție în sine. Rezultă un cerc vicios.
În afară de faptul că este o stare gravă în sine, malabsorbția este și un factor generator al altor probleme medicale și fizice. Pentru echilibru, corpul are nevoie de toți nutrienții, pentru că lucrează împreună. Dacă există o carență a unui singur nutrient, corpul nu poate funcționa în continuare cum ar trebui și se pot dezechilibra o mulțime de lucruri. Rezultatul este boala. Malabsorbția este un factor comun care contribuie la o paletă largă de boli cum sunt cancerul, bolile de inimă, osteoporoza și — pentru că funcția imunitară este afectată de lipsa nutrienților necesari – toate tipurile de infecții. , .
Malabsorbția este un factor important și în procesul de îmbătrânire și poate fi luată în seamă când unele persoane par a îmbătrâni mai repede decât altele. Pe măsură ce îmbătrânim, tractul intestinal „iese din formă“ și învelișul începe să se acopere cu materie fecală dură și cu mucus, care fac dificilă absorbția nutrienților. Este unul dintre motivele pentru care bătrânii au nevoie să consume cantități mai mari de nutrienți. Acesta este și motivul pentru care trebuie să păstreze colonul curat. Depozitele de fecale pot irita terminațiile nervilor din colon, ducând la colonul spastic sau inflamat. Ambele situații intervin în funcționarea intestinelor și în absorbția corectă a nutrienților. în plus, depozitele care se acumulează se alterează cu timpul, eliberând toxine care se pot infiltra în fluxul sangvin, otrăvind țesuturile și organele.
Persoanele care au sindromul de malabsorbtie trebuie să ia mai multi nutrienți decât celelalte persoane, ca să compenseze și să trateze cum trebuie problema. Cel mai bine e ca nutrienții suplimentari să pătrundă prin tractul intestinal cât mai mult posibil. Când se iau suplimente, cele cu absorbție controlată sau tabletele mari de nutrienti trebuie evitate. Multi dintre cei care au sindromul de malabsorbție nu pot digera suplimentele sub formă de tablete; unii chiar le elimină întregi în scaun; injecțiile, pudra, lichidele și pastilele de supt oferă nutrienți în forme mult mai ușor de asimilat, fiind, deci, preferabile.
SINDROM DE MALABSORBȚIE. Recomandări
- Urmați recomandările dietetice din acest capitol cel puțin 30 de zile ca să dați colonului șansa de a-și curăța pereții de materii dure și de mucus. După 30 de zile, puteți introduce din nou în dietă, treptat, alimentele pe care le-ați eliminat; oricum, nu le reintroduceți repede sau dintr-odată. Adăugați în dietă cantități mici din aceste alimente, pe rând.
- Mâncați alimente bogate în carbohidrați complecși și sărace în grăsimi. Includeți în dietă orez brun bine făcut, mei, terci de ovăz și legume fierte pe aburi.
- Mâncați multe fructe (cu excepția citricelor).
- Consumați des papaya și ananas proaspete. După masă, mestecați 4—6 semințe de papaya.
- Mâncați de trei ori pe săptămână pește la grătar sau la cuptor.
- Nu mâncați cantități mari, pentru că suprasolicită sistemul digestiv. Mâncați porții mici de alimente în timpul zilei.
- Beți șase—opt pahare de lichide zilnic, inclusiv sucuri, apă de calitate și ceaiuri de plante (Vezi Plante, mai sus, pentru sugestii). Dacă e nevoie, folosiți ca îndulcitori malțul de orz, puțină miere sau lapte de soia.
- Nu consumați produse din grâu până la vindecarea totală.
- Evitați produsele cu cafeină, căci intervin în absorbția fierului. Acestea sunt ceaiul, cafeaua, cola, ciocolata, multe alimente procesate și unele medicamente care se dau fără rețetă (citiți etichetele).
- Folosiți minimum de grăsime și ulei. Nu consumați nici un produs animal (inclusiv unt), alimente prăjite sau grase ori margarină. Grăsimile din aceste alimente pot accentua problemele de malabsorbție, depozitându-se pe stomac și intestinul subțire, blocând trecerea nutrienților. Din același motiv, evitați toate produsele lactate și alimentele procesate care încurajează secreția de mucus.
- Eliminați citricele, fructele de mare și orezul alb din alimentație.
- Nu mâncați carne sau produse din carne. Carnea se digeră greu și creează aciditate.
- Evitați riguros alimentele nesănătoase cum ar fi Cartofii prăjiți și bomboanele, precum și alte produse care conțin zahăr, sare, glutamat de monosodiu (MSG) și conservanți.
- Postiți o dată pe lună. Evitați să folosiți uleiuri minerale și alte laxative. în special, evitați să le folosiți perioade lungi de timp, pentru că pot provoca dependență și degradarea colonului.
- Dacă apar diareea și alte simptome digestive care durează mai mult de trei zile, mergeți la medic. Consultați medicul și dacă observați sânge negru sau roșu-deschis în scaun sau dacă problemele digestive sunt însoțite de dureri abdominale severe sau de febră peste 39°C.
- Dacă schimbarea de dietă și suplimentele potrivite nu îmbunătățesc starea de sănătate în câteva luni, consultați medicul. Puteți avea probleme de malabsorbție care să necesite îngrijire medicală.
Sursa: ,,Nutriție și biotratamente″ de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!