ACRODINIE – definiție

ACRODINIE – Maladie neurologică rară ce afectează aproape în exclusivitate copiii sub 4 ani; este provocată de intoxicația cronică cu mercur. Totuși, la începutul secolului XIX a existat o formă similară, dar cu caracter de epidemie, la adulți.

Boala evoluează în două faze. In prima, copilul este afectat de rinită, se simte lipsit de putere, are o stare generală proastă, este apatic și iritabil, refuză mâncarea, apar fur­nicături la nivelul mâinilor și picioarelor ce transpiră și capătă aspect cianotic. Aceas­tă fază durează câteva săptămâni; după aceea stagnează câteva luni, de-a lungul cărora mâinile și picioarele se înroșesc și se acoperă cu vezicule, tensiunea arterială crește, se acutizează astenia și problemele psihice, uneori crește glicemia.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *