TOXICITATE A MEDIULUI. Recomandări

TOXICITATE A MEDIULUIProblemele mediului, cum sunt încălzirea globală, subțierea stratului de ozon și cantitatea exagerată de pesticide și de alte substanțe chimice, sunt motive de îngrijorare – în special pentru că afectează calitatea apei și a ali­mentelor și nivelul nostru de expunere la radiații și metale toxice. Sistemul imunitar este ultima linie de apărare în fața acestor asalturi din mediu. Este o rețea complexă care ne apără de agenți infecțioși (virusuri, bacterii și alte microorganisme), alergeni (substanțe care induc reacții alergice) și alți patogeni (substanțe care cauzează boli).

Când ceva străin amenință corpul, acesta răspunde prin crearea de anticorpi, producând un număr crescut de globule albe în sânge, care să combată intrusul. Rinichii și ficatul lucrează pentru alungarea toxinelor. Astfel, funcționarea normală a sistemului imunitar este vitală pentru o sănătate bună, iar o nutriție adecvată devine un sprijin tot mai important pentru a ajuta corpul să se detoxifice singur.

Unele minerale, calciul și zincul de pildă, sunt necesare pentru susținerea vieții. Alte minerale, cum ar fi cuprul, sunt necesare în cantități mici, dar sunt toxice în cantități mari. Unele minerale nu numai că nu au valoare nutrițională, dar sunt toxice, indiferent de cantitate. Aceste metale toxice – plumb, aluminiu, cadmiu și mercur — există în mediu și ne amenință sănătatea, dezechilibrând funcțiile organelor.

Pesticidele, erbicidele, insecticidele, fungicidele, fumigantele și fertilizantii conțin aceste metale și alte substanțe toxice care intră din sol în alimentele noastre. Aditivii alimentari, conservanții și coloranții artificiali sunt prezenți în produsele de la supermarket. Fructele și zarzavaturile sunt stropite, tratate cu agenți de coacere și ceruite ca să pară mai apetisante. Substanțele chimice toxice și deșeurile periculoase ne contaminează aerul și apa.

Poluarea interiorului este o problemă deosebit de serioasă. Studii făcute de Agenția SUA pentru Protecția Mediului (EPA) au arătat că nivelul de poluare a aerului din interior – case, școli și locuri de muncă – este, adesea, de două până la cinci ori mai mare ca nivelul de afară și uneori chiar de o sută de ori mai mare. Oamenii își petrec 90% din timp înăuntru, ceea ce crește expunerea lor la elemente toxice.

Se crede că această expunere a crescut în ultimii ani din cauza construcțiilor etanșe sau din cauza folosirii materialelor de construcție sintetice și a produselor chimice. Poluarea din interior este la fel de variată ca și bolile pe care le induce. Printre substanțele care o determină sunt părul de animale, azbestul, așternuturile de pat, monoxidul de carbon, dezinfectantele, praful, câmpurile electromagnetice, formaldehida, spray-ul de păr, produsele de gospodărie, plumbul, radiațiile de nivel scăzut provenite de la ecranul televizorului și al computerului, mucegaiul, vopseaua, pesticidele, polenul, radonul, solvenții și fumul de țigară.

Unele produse folosite în casă eliberează componenți volatili în aer, printre care plasticul (care emite stiren), solvenții (benzen), covoarele (4-fenilciclohexenă [4-PC]) și produsele fabricate din lemn, cum ar fi mobila laminată și dulapurile de bucătărie (formaldehidă). Apretarea hainelor și plasticul emit urme de vapori toxici. Fumul de țigară, de trabuc sau de pipă crește nivelul substanțelor toxice nu numai pentru fumători, ci și pentru fumătorii pasivi. Expunerea la anumite substanțe poate agrava alergiile și compromite sistemul imunitar, pregătind drumul pentru dezvoltarea bolilor grave.

Când poluanții din mediu ne invadează organismul, pot cauza reacții ca ochi care curg, diaree, greață, neplăceri de stomac și țiuit în urechi. Simptomele toxicității mediului sunt foarte variate și cuprind astmul, bronșitele, nasul înfundat, artrita, oboseala, durerea de cap, eczemele și depresia psihică. Dacă suferiți de simptome cronice asemănătoare gripei, s-ar putea ca nu virusul să fie vinovat. Puteți reacționa la unele materiale sau obiecte din casă sau de la locul de muncă. Expunerea la toxinele din mediu a fost asociată cu imunocarența și cancerul. La copii, rezultatele școlare slabe și unele dizabilități comportamentale, emoționale și de învățare pot fi legate de poluarea mediului și de cea din interior.

Simptomele toxicității mediului și cele ale alergiilor de mediu pot fi foarte asemănătoare, dar mecanismele care le produc sunt foarte diferite. Alergiile apar ca o reacție exagerată a sistemului imunitar la unele substanțe care există în mediu. Toxicitatea mediului, pe de altă parte, nu este rezultatul reacției sistemului imunitar, ci al otrăvirii directe a țesuturilor sau a celulelor, care nu vor funcționa multă vreme așa cum trebuie. Reacțiile alergice, de obicei, încep să se diminueze când contactul cu alergenul încetează, în timp ce simptomele produse de toxicitate pot persista mult după aceea, depinzând de tipul și de gravitatea afecțiunii pe care toxinele au declanșat-o.

TOXICITATE A MEDIULUI. Recomandări

 • Includeți in dietă surse bune de fibre ca fulgii de ovăz și târâtele de grâu. Pectina de măr este și ea bună.

Nota: Luați întotdeauna suplimentele cu fibre separat de alte suplimente sau medicamente.

 • Beți numai apă distilată.
 • încercați să folosiți pentru calmarea simptomelor un aparat de filtrat sau ionizat aerul. Aceste dispozitive elimină mirosul de animale, bacteriile, praful, polenul, smogul și fumul de țigară din aer.
 • Dacă este posibil, folosiți numai produse de curățare netoxice. Multe dezinfectante, produse de curățare și alte produce chimice pentru gospodărie au proprietăți toxice. Din fericire, există alternative netoxice. De exemplu, un dezinfectat deloc toxic se poate face în casă amestecând o jumătate cană de borax cu 3,5 litri de apă; încercați să curățați țeava de scurgere a chiuvetei vărsând 14 cană de praf de copt și Vi cană de oțet pe țeavă. Țineți chiuveta închisă până nu mai sfârâie și apoi clătiți cu apă caldă.
 • Ca să reduceți expunerea la gaze naturale, pesticide, radon, fum și alte substanțe chimice din gospodărie, aerisiți bine casa. înlocuiți plăcile prefabricate de sub pardoseală cu parchet stratificat care nu conține formaldehidă. Parchetul va fi lipit cu materiale care nu conțin adeziv toxic.
 • Testați casa și locul de muncă de radon. Radonul este un gaz radioactiv care există în mod natural și se infiltrează prin pământ. Se crede că este a doua cauză a cancerului. Dacă există radon, instalați ventilație în subsol, ca să corectați problema.
 • Dacă aveți arzătoare de carburant, cum sunt cuptoarele, boilerele, arzătoarele de kerosen sau încălzitoarele cu gaz, fiți atent la monoxidul de carbon. Asigurați-vă că instalația este bine montată și casa bine ventilată. Nu țineți mașina cu motorul pornit în garaj. Monoxidul de carbon este un gaz fără culoare și miros. Inhalat în cantități suficiente, intră în sânge și se combină cu hemoglobina din globulele roșii, lipsindu-le de oxigenul necesar. Simptomele de început ale otrăvirii cu monoxid de carbon sunt durere de cap, amețeală, greață, vomă, oboseală și confuzie. Dacă expunerea la gaz continuă, se instalează coma și, în cele din urmă, survine moartea. Majoritatea clădirilor trebuie să aibă instalații cu detectoare de monoxid de carbon.
 • Curățați vopseaua din interiorul și exteriorul casei folosind dizolvantul potrivit. Vopselele vechi pot conține reziduuri toxice. Orice vopsea mai veche de 30 de ani conține probabil plumb.

Precauții: Unele state cer ca această activitate să fie făcută de companii specializate care au solvenți protectori potriviți, capabili să protejeze mediul de vopseaua curățată și să depoziteze unde trebuie deșeurile periculoase.

 • Schimbați regulat sacul aspiratorului. Majoritatea sacilor de aspirator fac o treabă proastă proiectând în afara sacului colector praful, polenul, acarienii și alte particule potențial periculoase. Când cumpărați un aspirator nou, căutați un model care să fixeze sacul într-o cutie dură, impermeabilă sau să aibă filtru HEPA.
 • Nu fumați și nu lăsați pe nimeni să fumeze în casă și în mașină.
 • Nu folosiți spray-urile pentru insecticide. Dacă aveți nevoie de servicii de dezinsecție, asigurați-vă că persoana angajată are autorizație și că poate împrăștia insecticide nontoxice cum ar fi diatomitul.

Sursa: ,,Nutriție și biotratamente de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *