ACID ACETILSALICILIC – definiție
ACID ACETILSALICILIC – Derivat al acidului salicilic. Este una dintre cele mai folosite substanțe analgezice (constituie componenta principala a Aspirinei®), are efect antipiretic, antiinflamator și antiagregant plachetar.
Efect analgezic/antiinflamator
In tratarea inflamațiilor și a durerilor de diferite tipuri (cefalee, dureri menstruale, nevralgii etc.), acidul acetilsalicilic acționează inhibând producerea de prostaglandine la nivelul țesuturilor inflamate, coborând astfel pragul de receptare a stimulilor dureroși.
Efect antipiretic
Scade temperatura corpului în stare febrilă prin intensificarea circulației sangvine periferice și prin transpirație.
Efect antiagregant plachetar
Este utilizat și ca agent de fluidizare a sângelui; împiedică formarea cheagurilor și este util în prevenirea afecțiunilor tromboembolice (de exemplu, a infarctului cerebral sau cardiac) și a bolilor sistemului circulator periferic pe fond de ateroscleroză.
Efecte secundare
Afectează mucoasa gastrică la nivelul căreia pot apărea mici hemoragii; de aceea se recomandă administrarea medicamentului după masă și nu pacienților cu ulcer peptic sau gastrită hemoragică. Administrarea intravenoasă sau folosirea variantei tamponate (Bufferin, Ascriptin) sau a celor insolubile la nivel gastric (Kilios, Cemirit) reduce, dar nu exclude acest efect advers.
Administrat în doze mari vreme îndelungată poate avea acțiune toxică asupra măduvei osoase, a rinichilor sau a ficatului. Chiar la administrarea unor doze mici, sensibilitatea accentuată la salicilați se poate manifesta sub forma unor erupții cutanate sau a unor fenomene anafilactice.
Nu se recomandă administrarea copiilor sub 12 ani cu boli virale, deoarece există riscul unor efecte secundare la nivelul ficatului și al rinichilor (sindrom Reye).
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!