Rău de mișcare (rău de mașină, tren…..). Recomandări
Răul de mișcare se manifestă când mișcarea determină ochii, nervii senzoriali și aparatul vestibular al urechii să trimită semnale contradictorii la creier, cauzând pierderea echilibrului sau senzația de vertij, Apare, de obicei, în timpul călătoriei cu mașina, cu avionul, trenul, vaporul, liftul sau când vă legănați. Factorii care contribuie pot fi genetica, supraalimentația, proasta ventilare și călătoria imediat după masă. Sensibilitatea la mirosuri, la imagini sau la zgomote agresive poate preceda adesea o criză de rău de mișcare. Femeile sunt mult mai afectate de această stare decât bărbații. Persoanele în vârstă și copiii sub doi ani nu sunt afectați de obicei.
Persoanele care suferă de rău de mișcare au simptome care merg de la dureri mari de cap, până la senzația de greață și vomă în timpul zborului, navigației pe vapor, în automobil sau în tren. Alte simptome ale răului de mișcare sunt transpirația rece, amețelile, salivația excesivă și/sau căscatul,, oboseala, pierderea apetitului, paloarea, suferința profundă, somnolența, slăbiciunea și, ocazional, respirația dificilă care creează senzația de sufocare. In atacurile severe poate apărea lipsa de coordonare și, uneori, leziuni care se produc din pierderea echilibrului. De obicei, odată ce stimulii dispar, răul de mișcare dispare și el; în anumite cazuri, poate persista ore sau chiar zile. Dacă suferiți de rău de mișcare un timp mai lung, puteți fi deprimat, deshidratat sau puteți să suferiți de hipotensiune. Poate fi agravat de orice altă boală.
Remediile naturiste au fost folosite cu mare succes pentru răul de mișcare. Cheia este prevenția; răul de mișcare este mai ușor de prevenit decât de tratat. Imediat ce apar salivația excesivă și greața, este adesea prea târziu să se poată face ceva, dar după călătorie începe refacerea.
Rău de mișcare (rău de mașină, tren…..). Recomandări
- Folosiți în călătorie biscuiți cu cereale integrale. Măslinele calmează greața pentru că scad salivația.
- În timpul călătoriilor lungi încercați să beți ceai verde sau de ghimbir. Stomacul poate fi calmat și sugând lămâie.
- Dați mare atenție dietei. Dacă unele feluri de mâncare vă displac acasă, sigur nu vor fi bune nici la drum.
- înainte și în timpul călătoriei nu mâncați condimentat, sărat, dulce, greu sau alimente grase, mai ales prăjite. Evitați produsele lactate, alimentele procesate și nesănătoase. Pot contribui la greață și dezechilibru digestiv.
- Când călătoriți, evitați cantități mari de mâncare. Mâncați puțin și des. Stomacul nu trebuie să fie niciodată plin.
- Evitați alcoolul. Alcoolul tulbură procesele delicate din urechea internă. Dacă aveți predispoziție pentru rău de mișcare, consumul de alcool va agrava problema, tulburând comunicarea dintre ochi, ureche internă și creier. Evitați mirosurile care vă pot face greață. Alături de fum și deșeurile de la motoare, unele mirosuri ale alimentelor vă pot face rău, la fel ca vaporii de vopsea, lacul de unghii sau deșeurile de la animale. Dacă aveți predispoziție pentru rău de mișcare, chiar și mirosuri plăcute ca parfumul sau aftershave-ul vă pot face probleme.
- Stați jos și respirați adânc. Creierul este destul de tulburat și fără să vă mișcați prea mult. Mai ales încercați să țineți capul nemișcat. Stați întins într-o zonă unde mișcarea se simte mai puțin (în mijlocul vaporului sau în zona aripilor avionului). Fixați ochii pe un obiect la distanță și încercați să nu lăsați ochii să alunece într-o parte. Sau închideți ochii și respirați adânc. Dacă este posibil, întindeți-vă într-un loc întunecos, cu o mască pe ochi.
- Dacă se poate, stați în loc răcoros. Aerul rece poate ajuta în răul de mișcare. In mașină, lăsați geamurile în jos. Dacă sunteți pe vas, stați pe punte pentru că briza mării poate fi de folos. în avion, deschideți aerul condiționat de deasupra.
- Când începeți să vă simțiți rău, frecați sau apăsați încheietura mâinii, la o distanță de trei degete de locul care separă palma de antebraț. Masarea acestui punct de acupresură calmează răul de mișcare.
- Nu citiți când călătoriți.
- Limitați sau eliminați impactul vizual. Anulați astfel informațiile care asaltează creierul. Călătoria pe timp de noapte ajută multor persoane, pentru că acuitatea vizuală este limitată, așa că nu percep mișcarea la fel de mult ca ziua.
Sursa: ,,Nutriție și biotratamente″ de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!