Abreacție – definiție

ABREACȚIE – Concept strâns legat de teoria psihanalitică. Este o descărcare ce suirvine după ce subiectul și-a reanalizat propria stare emoțională și afectivă. Prin abreacție. pacientul se eliberează de ideile și experiențele reprimate și ascunse în subconștient, dat fiind conținutul lor de neacceptat.

Abreacția este o etapă semnificativă a psihoterapiei bazate pe modelul psihanalitic freudian. Conform acestuia, la un moment dat experiențele reprimate aflate în subconștient ies la suprafață. Apariția neașteptată a unor conținuturi inițial refuzate provoacă un șoc emoțional cu funcție catartică, de eliberare. Subiectul reușește astfel să accepte conținuturile respinse în trecut, favorizând dispariția simptomelor psihopatologice ele la care pornise reprimarea.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *