Important în dezvoltarea psihică a copilului!

stare-psihica-copilPrimele îngrijiri. Experiențele copiilor în primii doi-trei ani de viață au un efect profund asupra personalității lor. Copiii care sunt îngrijiți aproape tot timpul de părinți iubitori și entuziaști, probabil și cu ajutorul altor persoane, își dezvoltă resurse interioare pentru a face față provocărilor inerente ale dezvoltării.

In contrast cu aceștia, copiii care sunt crescuți în orfelinate cu personal puțin și care își petrec zilele stând neglijați în pătuțurile lor, își încep viața cu deficite care sunt dificil de recuperat. Ei pot înțelege că este greu să mențină frica și furia în frâu și să răspundă cu deschidere și generozitate. Pot găsi învățarea dificilă, deoarece nu pot tolera sentimentul de a nu ști ceva încă. Primul lor instinct este să suspecteze orice persoană care încearcă să se apropie și de aceea ei încearcă să fie cei care profită.

Am aflat despre efectele neglijării emoționale extreme în urma unor studii detaliate efectuate în orfelinate unde copiii erau hrăniți, li se schimbau scutecele, erau duși la baie, dar în restul timpului erau lăsați singuri în pătuțurile lor (am învățat recent aceleași lecții prin studiul copiilor adoptați din orfelinate din alte părți ale lumii). Acești copii nu se dezvoltă din punct de vedere fizic și emoțional; doar câțiva se vor recupera complet ulterior. Efectele distructive ale acestei copilării „goale“ încep să se vadă după vârsta de șase luni, iar după douăsprezece luni încep să devină greu de recuperat.

Copiii care trăiesc doi sau trei ani într-un orfelinat vor rămâne marcați pe viață. Totuși, puțini dintre aceștia nu sunt afectați. Ei sunt cei care reușesc, chiar și în cazul instituționalizării, să dezvolte o relație caldă, iubitoare cu un îngrijitor stabil.

De ce este atât de important un îngrijitor iubitor – mama, tată, bunic sau oricine altcineva – pentru dezvoltarea unui copil mic? In primul an de viață, un bebeluș trebuie să se bazeze în special pe atenție, intuiție și ajutorul adulților pentru a obține lucrurile de care are nevoie și pe care și le dorește. Dacă adulții sunt insensibili sau indiferenți față de copil, acesta ar. putea să devină apatic sau deprimat.

Copiii își dezvoltă atitudinea de bază și toate aptitudinile prin relațiile cu cei din jur. Când sunt tratați cu multă atenție, ei îi văd pe cei din jur ca fiind iubitori și pe el însuși ca demn de a fi iubit. Competențelor lingvistice, atât de importante pentru eventuala capacitate a unui copil de a face față emoțiilor și lumii, încep cu schimburile incitante înspre-și-dinspre un copil și un îngrijitor atent și receptiv

Părinții le oferă copiilor dragostea lor, mândria și bucuria pe care o simt în urma micilor realizări ale acestora, jucării bine alese cu care să se joace, răspunsuri la întrebări, precum și disponibilitatea de a-i lăsa să se joace neîngrădiți cât doresc atât timp cât nu fac stricăciuni. Părinții le citesc copiilor lor și discută cu ei despre tot ce îi înconjoară. Acestea sunt atitudinile și activitățile care fac să crească profunzimea sentimentelor și inteligența copiilor.

Faptul că bebelușii vor crește și vor ajunge să fie optimiști sau pesimiști, iubitori sau distanți, încrezători sau suspicioși, va depinde într-o măsură considerabilă – cu toate că nu în întregime – de atitudinile persoanelor care au avut responsabilitatea să-i îngrijească în cea mai mare parte a primilor lor doi ani de viață. Personalitățile părinților și ale celorlalte persoane care îi îngrijesc pe copii au, așadar, o foarte mare importanță.

Unele persoane se comportă față de copii ca și cum aceștia ar fi la origine răi, îndoindu-se întotdeauna de ei și dojenindu-i tot timpul. Copiii tratați în acest fel pot crește ajungând să fie neîncrezători în sine și simțindu-se vinovați. O persoană care este mai ostilă decât media poate găsi în fiecare moment o scuză pentru a-și elibera ostilitatea asupra copilului, iar în acest fel copilul va începe și el să fie ostil. Alți oameni au dorința puternică de a-i domina pe copii; din nefericire, ei pot reuși acest lucru cu ușurință. Adeseori, acești copii își vor domina la rândul lor propriii copii sau vor avea dificultăți în a-și exercita autoritatea de¬oarece nu-și pot stabili propriile limite. (Din fericire, nu se întâmplă întotdeauna așa: unele personae care au avut o copilărie nefericită vor deveni părinți excelenți prin forța propriei voințe. Ei sunt adevărați eroi.)

Continuitatea îngrijirilor oferite copiilor. Importanta în dezvoltarea psihica a copilului

O necesitate specială a copiilor mici este ca aceleași persoane să aibă grijă de ei, existând așadar o continuitate. încă de la vârsta de câteva luni, bebelușii au ajuns să iubească, să se bazeze și să obțină securitate de la unul dintre părinți sau cel mult de la foarte puțini oameni, și anume de la cei care îl îngrijesc în cea mai mare parte a timpului. Chiar și la șase luni, bebelușii pot de¬veni foarte ușor deprimați, pierzându-și zâmbetul, apetitul și interesul fața de lucruri și oameni dacă părintele care i-a îngrijit până acum dis¬pare pentru mai mult decât o scurtă perioadă de timp. Depresia va fi de asemenea prezentă (deși mai puțin accentuată) dacă o persoană care îl ajută în mod regulat pe părinte pleacă.

Din această cauză, este important ca părintele sau o altă persoană care l-a îngrijit pe copil în cea mai mare parte a timpului să nu renunțe la a face acest lucru în timpul primilor doi-trei ani de viață, sau cel puțin nu până când un succesor a preluat treptat sarcina de îngrijire a copilului. Succesorul, la rândul lui, trebuie să fie hotărât să facă acest lucru atât cât va fi necesar. în grupul care îngrijește mai mulți bebeluși, fiecare persoană ar trebui să aibă grijă tot timpul de unul sau doi dintre aceștia, astfel încât relația va fi asemănătoare celei dintre un copil și un părinte.

Sursa: Dr. Spock – Ingrijirea copilului si a sugarului – Spock Benjamin

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *