Atenție fumători! Cancerul bronhopulmonar nu iartă
Nu se cunoaște cauza principală care determină apariția cancerului bronhopulmonar, dar se cunosc o serie de factori care au rol favorizant în apariția bolii. Dintre aceștia, fumatul este socotit factorul principal, majoritatea bolnavilor de cancer pulmonar fiind fumători.
Iată câteva exemple care dovedesc rolul nociv al fumatului:
- în SUA, creșterea consumului de țigarete de la 16 țigarete pe cap de locuitor în anul 1880, la 500 țigarete în anul 1959, a făcut ca în acest interval de timp să crească de 10 ori și frecvența cancerului pulmonar Ia bărbați.
- riscul de a face cancer pulmonar este de 30-60 de ori mai mare la fumători decât la nefumători. Urmărindu-se un lot de 100.000 de bărbați, s-a constatat că frecvența cancerului pulmonar este următoarea: 3-4 la nefumători, 61 la cei care fumează mai puțin de 20 de țigări pe zi, 143 la cei care fumează 20-40 de țigări pe zi și 217 Ia cei care fumează peste 40 de țigări pe zi.
Și mortalitatea prin cancer pulmonar a crescut de la 2-3 la 100.000 de locuitori în perioada 1920-1930, la 10-20 la 100.000 locuitori în perioada ultimului război mondial și la peste 70 de morți la 100.000 de locuitori în ultima perioadă.
Cei care abandonează fumatul după maximum 7 ani de fumat, au șansa – după 15 ani – ca riscul de a face cancer să scadă la valori egale cu ale nefumătorilor. În schimb, cei care abandonează fumatul după 20 de ani de fumat intens, rămân cu același risc cancerigen ca și fumătorii în continuare.
Nocivitatea fumatului se datorează faptului că în fumul de țigară sunt multe substanțe cancerigene, care provin din tutun și din foița țigării.
Fumul de țigară acționează atât prin substanțele cancerigene cât și prin iritarea de durată a epiteliului bronșic.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!