oligodendrogliom – definiție

OLIGODENDROGLIOM – Tumoră cerebrală care ia naștere dintr-un tip specific de celule nevrogliale, oligodendrocitele. Este relativ rară și se manifestă mai mult la adulți, localizându-se cu mai mare frecvență în substanța albă a emisfe­relor cerebrale.

  • Simptome

Se mărește foarte lent, se manifestă cu simptome generale legate de creșterea pre­siunii în cavitatea craniană (vomă, durere de cap, stare de torpoare, amețeli).

  • Diagnostic

E pus cu ajutorul TAC, RMN și al biopsiei.

  • Tratament

Se bazează pe înlăturarea chirurgicală a țesutului tumoral; în cazuri selecționate se poate trata cu ajutorul radiochirurgiei.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *