olecran – definiție

OLECRAN – Proces osos voluminos situat în partea su­perioară a extremității proximale a ulnei (cubitus). Se prezintă ca o prelungire di­rectă a corpului ulnei, cu care se găsește pe același ax: are o formă cavă, în cioc, care se termină cu un corn.

Fața sa ante­rioară, concavă, împărțită la mijloc de o creastă rotunjită, se articulează la nivelul cotului, cu extremitatea distală a umărului.

Conformația sa anatomică deosebită îm­piedică cotul să facă mișcări mai ample de 180°.

Olecranul este sediul unor frecvente fracturi provocate, în general, de asocierea dintre un traumatism direct (lovire de un obstacol cu cotul în flexiune) și unul indi­rect (contracție bruscă a tricepsului).

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *