nitroglicerină – definiție

NITROGLICERINĂ (numită și trinitrină). Moleculă folosi­tă, în dozaj foarte mic, ca medicament vasodilatator coronarian, cu acțiune ce se suprapune celei a nitritului de amil, utilizat în principal în tratamentul anginei pectorale (durere secundară ischemiei coronariene la cei cu cardiopatie ischemi­că).

Acționează eficace și rapid prin admi­nistrare perlinguală.

La temperatura mediului este un lichid uleios, de la transparent la galben, care se descompune prin explozie în urma lovitu­rilor sau a încălzirii peste 50°C.

Obținută în 1847 de A. Sobrero din glicerină, acid nitric și acid sulfuric, este un exploziv puternic și, amestecat cu substanțe stabilizante, nitroglicerina reprezintă componenta principală a dinamitelor.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *