neutrofile – definiție
NEUTROFILIE – Creștere a numărului de granulocite neutrofile în sângele periferic cu semnificație patologică.
Este un fenomen care se observă în marea majoritate a bolilor infecțioase acute bacteriene, mai ales când infecția este localizată, și care exprimă punerea în act a mecanismelor de apărare ale organismului. În aceste cazuri, numărul de leucocite neutrofile poate să ajungă până la 25000-30000/mm3 și chiar mai mult; valoarea neutrofiliei variază totuși în raport cu cauza și cu condițiile organismului: este mai puțin evidentă la indivizi debilitați. În afară de infecțiile bacteriene pot apărea neutrofilii și în unele infecții cu rickettsia și cu protozoare. In general, în toate infecțiile, neutrofilia apare mai ales în faza acută a bolii, dar se reduce în timpul vindecării sau dacă boala devine cronică.
O leucocitoză neutrofilă se observă în numeroase stări fiziologice, apărând după mese, după eforturi musculare, în timpul sarcinii, în perioada menstruației și patologice, precum în cursul unor hemoragii acute, în caz de distrugere a țesutului (infarct al miocardului, arsuri, fracturi) sau în intoxicații endogene (uremie, acidoză diabetică, eclampsie) sau exogene (otrăviri); valorile cele mai ridicate, între 25000-30000 de leucocite pe mm3, apar mai mult în cursul unor infecții acute (supurații, pneumonii, angină, scarlatină).
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!