neuroplasticitate – definiție

NEUROPLASTICITATE – Concept recent introdus in neuroștiință pentru capacitatea sistemului nervos de a-și modifica structura ca răspuns la o varietate de factori intrinseci și extrinseci. Cu alți termeni, SNC ar fi dotat cu o capacitate de adaptare la situații patogene, ca stroke sau traumatisme, prin:

  1. Modificarea raporturilor sinaptice prin utilizarea a noi conexiuni sau conexiuni înainte inactive (fenomen sprouting). Spro­uting este un termen englezesc, echivalent cu „înmugurire” sau „germinație, care in­dică fenomenul de dezvoltare ramificată a axonilor, derivat din inervarea terminală sau din placa motorie terminală din partea unor unități motorii contigui cu mușchiul denervat. Sprouting-ul are loc ca un proces natural al dezvoltării intramusculare a ner­vului și este tipic efectelor potențiale ale plasticității neuronale. In primele faze ale dezvoltării apare un exces de terminații nervoase pentru o fibră musculară. Nume­roase ramificații degenerează apoi pentru a da naștere raportului fibră nervoasă-fibră musculară la adult. Sprouting-ul are loc dacă fibra nervoasă normală este situată în vecinătatea fibrei nervoase în fază de degenerare. Nervul în fază de degenera­re induce un sprouting nodal în neuronii supraviețuitori, deoarece fibra nervoasă normală emite numeroase sprouting-uri colaterale de-a lungul traseului său. Meca­nismele musculare supuse proceselor de sprouting axonice nu sunt clare. Unii au­tori cred că regenerarea axonică este me­diată de eliberarea unui factor stimulant de către neuronii degeneranți, în timp ce alții au postulat o reacție la scăderea fac­torilor neurotrofici din organul terminal în transportul retrograd.
  2. Activarea ariilor capabile de a asuma funcția de substituție.
  3. Asumarea de funcții suplinitoare de către structuri neadecvate.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *