neomicină – definiție

NEOMICINĂ – Antibiotic produs de Streptomyces fradiae, din care au fost separate trei fracțiuni, res­pectiv neomicina A, B și C; în tratament se folosesc numai derivatele neomicinei B.

Neomicina este un antibiotic cu spectru larg de acțiune și este folosit și în terapia infecțiilor tuberculare, dată fiind activita­tea sa tuberculostatică.

Se administrează în general pe cale orală, chiar dacă astăzi utilizarea majoră poate fi considerată în dermatologie, unde medicamentul este administrat singur sau mai des în asocia­ție cu alte antibiotice sau cu steroizi, sub formă de pulbere dermatologică, pomadă sau unguent.

În urma administrărilor sistemice prelungite pot apărea tulburări gastroenterice.

Deoarece este eliminată prin rinichi, neomicina nu este folosită pe cale sistemică la subiecți nefropatici.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *