necroză – definiție

necrozaNECROZĂ – Termen utilizat în patologie pentru a in­dica întreruperea unor activități biologice vitale ale unei celule sau ale unui țesut, și complexul de alterări care se manifestă ca urmare a ei (pentru cazurile în care feno­menul interesează în bloc o întreagă parte a organismului se vorbește de gangrenă).

Necroza. Cauze

O necroză poate fi provocată de un mare număr de factori, care acționează, direct sau indirect, cu atâta intensitate încât să determine o vătămare ireversibilă în structurile sau în echilibrele metabolice celulare.

Cauze directe ale necrozei pot fi agenți fizici (căldură, frig, compresiune, radiații, curent electric), agenți chimici toxici, microorganisme patogene sau toxi­nele lor. Cauze indirecte sunt tulburări ale circulației sangvine, care duc la o proastă oxigenare a țesutului, și leziuni la inervarea țesuturilor (pierdere a efectului trofic), cum se întâmplă în plăgile de decubit.

Din cauza necrozei, celulele pierd indivi­dualitatea funcțională și resimt din ce în ce mai mult influența mediului extern: în ele pătrund substanțe prezente în lichidele interstițiale, se întrerupe activitatea respi­ratorie, se modifică pH-ul, au loc alterări ale structurii celulare până la completa disoluție. Dacă procesul este extins, aces­te modificări apar după un anumit timp evidente și cu ochiul liber: țesutul lezionat poate apărea ca o masă compactă lipsita de structură (necroză de coagulare); sau, din cauza acțiunii enzimelor proteolitice, pot chiar de la început să se manifeste fe­nomene de distrugere ale țesutului, care se transformă într-un material lichid dens (necroză de lichefiere).

Țesutul necrotic este apoi eliminat din organism, dacă se găsește la suprafață (de exemplu, o escară în urma unei arsuri care se detașează de pe piele), iar țesutul lipsă se reface prin formarea țesutului de granulație, sau, dacă zona de necroză este situată în profunzi­me, ea este separată de țesuturile sănă­toase prin formarea unei așa-zise bariere fibroase ce o înconjoară.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *