Medicamentul nemuririi: Taina Sfintei Euharistii (Sfanta Impartasanie)

sfanta-impartasanie-euharistieCe este Sfanta Taina a Impartasaniei?

Prin Sfanta Taina a Impartasaniei sau a Sfintei Cuminecari, sub chipul painii si al vinului, crestinul primeste Trupul si Sangele Mantuitorului Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci.

Taina Sfintei Impartasanii mai poarta numele de Tainta Sfintei Euharistii, adica multumire sau recunostinta, deoarece cand a instituit-o la Cina cea de Taina, Mantuitotul Iisus Hristos a multumit lui Dumnezeu inainte de impartasirea Sfintilor Apostoli.

Taina Sfintei Impartasanii este cea mai mare Taina, deoarece prin ea nu primim doar harul dumnezeiesc, ci pe Insusi Iisus Hristos.

Instituirea Tainei Sfintei Euharistii (Taina Impartasaniei)?

Taina Sfintei Impartasanii sau Taina Sfintei Euharistii a fost instituita de Mantuitorul Iisus Hristos in Joia manuitoarelor Sale Patimiri, la Cina cea de Taina, cand, ,, luand paine si binecuvantand, a frant si, dand ucenicilor, a zis: Luati, mancati, acesta este Trupul Meu, care se frange pentru voi spre iertarea pacatelor. Si luand paharul si multumind le-a dat, zicand: Beti dintru acesta toti, ca acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor.” (Matei 26, 26-28)

Dupa aceea le-a poruncit: ,,Aceasta sa faceti spre pomenirea Mea” (Luca 22, 19).

Cand are loc prefacerea painii si a vinului in Trupul si Sangele Mantuitorului?

Sfanta Taina a Impartasaniei se savarseste in timpul Dumnezeiestii Liturghii. Ea este scopul si centrul acesteia.

Darurile ce se aduc de catre credinciosi (painea din grau curat, dospita, si vinul din struguri) se prefac in Trupul si Sangele Domnului Iisus Hristos, prin invocarea Duhului Sfant asupra lor de catre liturghisitor.

Rugaciunea de invocare a Duhului Sfant poarta numele de Epicleza. In timpul Epiclezei, corul si credinciosii canta imnul ,,Pe Tine Te laudam.”

Savarsitorii Sfintei Taine a Impartasaniei

Savarsitorii Sfintei Euharistii sunt arhiereii si preotii hirotoniti canonic, ajutati de catre diaconi.

De ce este necesar sa ne impartasim?

Prin impartasirea cu Trupul si Sangele Mantuitorului, dobandim iertarea pacatelor, crestem duhovniceste si gustam anticipat din ospatul vesnic al Imparatiei lui Dumnezeu.

Impartasania este izvor de viata vesnica: ,,Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica, si eu il voi invia in ziua cea de apoi” (Ioan 6, 54)

Cine se poate impartasi?

Se pot impartasi toti credinciosii care nu sunt opriti de la primirea acestei Sfinte Taine, care s-au pregatit potrivit randuialilor bisericesti.

Pregatirea pentru primirea Sfintei Impartasanii

Pregatirea pentru primirea Sfintei Impartasanii este de doua feluri:

  • trupeasca;
  • sufleteasca.

Conditiile principale pentru primirea Sfintei Impartasanii sunt:

  • dorinta de a primi Trupul si Sangele Mantuitotului Iisus Hristos, pentru unirea cu El;
  • impacarea cu toti oamenii;
  • spovedania, fara de care nimeni nu se poate impartasi. Doar copiii pana la varsta de 7 ani pot fi impartasiti fara spovedanie.
  • Implinirea canonului dat de duhovnic;
  • primirea dezlegarii de la duhovnic;
  • citirea rugaciunilor pentru impartasire;

Impartasirea fara pocainta si fara pregatire inseamna necinstirea Trupului si Sangelui Mantuitorului Iisus Hristos, atragand osanda primitorului nevrednic si nu il ajuta sa creasca duhovniceste.

Cand se impartasesc credincioasii?

Frecventa primirii Sfintei Impartasanii este strans legata de Taina Sfintei Spovedanii.

Sfanta Biserica recomanda primirea acestei Taine ori de cate ori credinciosul simte nevoia.

Povatuirile din Liturghier prevad urmatoarele: ,,De va fi cu putinta la marile praznice, negresit in cele patru posturi de peste an, iar de vor vrea sa se apropie de Sfanta Impartasanie si afara de aceste termene, sa se pregateasca dupa randuiala”

Evlavia poporului a legat primirea acestei taine si de anumite evenimente: in preajma unei calatorii mai indelungate, in caz de suferinta si boala, inaintea Sfintei Cununii, la ziua onomastica, la hramul bisericii parohiale si in alte imprejurari sugerate de preotul duhovnic sau solicitate de credinciosi.

Cum primesc credinciosii Sfanta Impartasanie?

Credinciosii pregatiti primesc Sfanta Impartasanie doar in cadrul dumnezeiestii Liturghii, la momentul cuvenit.

Dupa impartasirea clericilor, in sfantul altar, credinciosii vin cu lumanarile aprinse in fata Sfintelor Usi ale Altarului si primesc din Sfantul Potir, cu lingurita, Sfintele Taine.

Dupa impartasire, fiecare credincios primeste anafura si asculta in continuare Sfanta Liturghie, pana la sfarsit.

Impartasirea bolnavilor si a muribunzilor

Cei bolnavi pot fi impartasiti de catre preot si in afara Bisericii, la spital sau la casele lor.

Nu pot fi impartasiti cei aflati in stare de inconstienta sau cei iesiti din minti.

In cazul muribunzilor (cei ce se afla in pragul mortii), acestia trebuie sa fie mai intai spovediti, mai ales daca nu au facut-o de-a lungul vietii. Ei trebuie sa fie constienti, pentru a-si exprima consimtamantul, deoarece Sfanta Impartasanie nu se administreaza fara acceptul liber consimtit al primitorului.

Ce facem dupa primirea Sfintei Impartasanii?

Dupa primirea Sfintei Impartasanii, credincioasii trebuie sa citeasca rugaciunea de multumire pentru primirea Impartasaniei.

Se cuvine sa nu mai fie sarutate icoanele, mana episcopului sau a preotului, cinstind astfel Dumnezeiescul Trup si Sange pe care L-au primit.

De asemenea, comportamentul celui ce s-a impartasit trebuie sa fie cuviincios, insotit de rugaciune, de cugetarea la Dumnezeu si de savarsirea faptelor bune.

Cititi si alte articole folositoare din categoria ORTODOXIE Click Aici.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *