Mastoza fibrochistică (boala Reclus). Simptome, tratament

Mastoza fibrochistică (boala Reclus)Este cea mai frecventă „stare precanceroasă” a glandei mamare. Starea precanceroasă este reprezentată de variate categorii de afecțiuni, care, mai cu­rând sau mai târziu, prezintă posibilitatea virtuală a transformării maligne.

Mastoza fibrochistică apare mai ales în plină perioadă genitală, înjur de 35 de ani; nu sunt totuși excluse cazurile din perioada pubertății și a me­nopauzei.

Mastoza fibrochistică (boala Reclus). Simptome

La palpare, în unul sau în ambii sâni, se găsesc mai multe formațiuni de formă sferică, de dimensiuni variate: de la cele abia percep­tibile, până la dimensiunea unei nuci sau a unui ou de porumbel. Aceste formațiuni au consistență dură, sunt separate unele de altele, sunt mobile și nu aderă nici la piele și nici la planurile profunde. De cele mai multe ori există și adenopatie axilară.

Uneori poate fi întâlnită o scurgere seroasă sau serohemoragică prin mamelon. Bolnavele acuză uneori senzații de presiune sau dureri la nive­lul ambilor sâni în perioada premenstruală. Cu această ocazie sânul se poa­te tumefia ușor.

Mastoza fibrochistică (boala Reclus). Prognostic

Boala evoluează lent, în puseuri, în decurs de 20-30 de ani După menopauză, nodulii se atrofiază și dispar.

Mastoza fibrochistică este considerată ca o stare precanceroasă, trans­formarea malignă putând surveni mai ales după vârsta de 40 de ani.

Mastoza fibrochistică (boala Reclus). Tratament

Tratamentul este hormonal sau chirurgical. Dacă după 2-3 luni de trata­ment hormonal corect condus nu se obțin rezultate bune, în sensul micșo­rării sau dispariției formațiunilor chistice din glandă, se trece la tratamen­tul chirurgical.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *