Despre botulism: evoluție și simptome, prevenire, tratament

botulismBotulismul este o boală acută severă determinată de un bacil anaerobdenumit Clostridium botulinum.

Acesta produce o toxină care este una din substanţele toxice cele mai puternice din câte se cunosc (cu 1 gram pot fi omorâţi 2000 de oameni).

Toxina este distrusă prin fierbere la 100° în 10 minute, iar la 120° în 3 minute.

Bacilul botulinic prezintă spori extrem de rezistenţi (la o fierbere obişnuită de 100° este nevoie de 5-6 ore pentru a-i distruge).

Boala se întâlneşte pe tot globul şi a fost descrisă prima dată cu ocazia unei epidemii provocate de consumul de câmaţi (în latină botulus = cârnat).

Botulismul apare sporadic, în focare familiale sau în colectivităţi mai largi – după numărul persoanelor care au consumat alimentul infectat.

Bacilul botulinic este foarte răspândit în natură: pe pământ, pe zarzavaturi, legume, fructe etc.

În acest mod se pot infecta conservele, dacă produsele respective nu sunt bine spălate, iar conserva nu este după aceea bine fiartă (sterilizare insuficientă).

Conservele de legume şi conservele de carne, cârnaţii, mezelurile, carnea afumată şi şunca preparată în casă, carnea de porc prăjită (dar insuficient) şi păstrată în untură, conservele de peşte (marinată) etc., pot fi contaminate cu bacilul botulinic care, în condiţii de anaerobioză, se va înmulţi şi va secreta toxina sa.

Cum toxina nu are nici miros, nici gust, conservele contaminate cu bacilul botulinic apar proaspete, cu miros normal (poate numai schimbarea culorii sau capacul cutiei de conservă puţin bombat, ne-ar face să bănuim ceva).

Botulismul apare după ingestia alimentelor care conţin toxina elaborată de bacilul botulinic.

Toxina botulinică se resoarbe la nivelul tubului digestiv şi difuzează în întregul organism, provocând leziuni în diferite organe (ficat, rinichi) şi, mai ales, în sistemul nervos.

Bolnavul de botulism nu este contagios.

Botulism: evoluție și simptome

Incubaţia este de 6-36 de ore, dar poate fi şi de câteva zile (în funcţie de cantitatea de toxină ingerată).

Cazurile cu incubaţie scurtă (câteva ore) evoluează sever.

Botulismul începe cu următoarele simptome: senzaţie de rău, greaţă, unele dureri abdominale, chiar câteva scaune diareice, apetit scăzut.

Bolnavii prezintă dureri de cap, ameţeli, slăbiciune, uscăciune a mucoasei bucale; temperatura este normală (rareori subfebrilitate).

Perioada de stare a botulismului începe odată cu apariţia paraliziilor flasce, mai ales din partea nervilor cranieni.

Cele mai frecvente sunt paraliziile oculare: oftalmoplegie, diplopie, midriază, pierderea reflexului de acomodare la distanţă.

Apar, de asemenea, paralizii faringiene şi laringiene: înghiţirea este dificilă sau imposibilă, vocea răguşită, vorbirea dificilă.

Alteori apar paralizii ale diferiţilor muşchi (gât, membre), iar în formele grave apar paralizii ale muşchilor respiratori, cu insuficienţă respiratorie.

Evoluţia botulismului este de obicei severă, cu letalitate mare, proporţională cu întâr- zierea diagnosticului şi a tratamentului.

Prognosticul este în general rezervat şi cu atât mai grav, cu cât incubaţia este mai scurtă, depinzând de cantitatea de toxină ingerată cu alimentul respectiv, de starea sănătăţii anterioare şi de urgenţa măsurilor terapeutice.

Mortalitatea variază între 20 şi 50%. La supravieţuitori paraliziile se remit tardiv, iar boala nu lasă imunitate.

Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.

Botulism: tratament

Botulismul este o urgenţă, bolnavul trebuind să fie internat imediat în spital.

În cazurile prezentate foarte repede, în primele ore de la ingestie, se face spălătură gastrică, clismă şi se dă un purgativ, pentru evacuarea tubului digestiv de resturile alimentare care mai conţin toxină.

Bolnavul trebuie tratat într-o secţie de terapie intensivă, în repaus absolut şi sub observaţie continuă.

Bolnavilor li se administrează cât mai repede ser antibotulinic (antitoxină botulinică) pentru a neutraliza toxina resorbită şi încă liberă în circulaţie.

Toxina fixată nu mai poate fi neutralizată.

Serul antibotulinic este util oricât de târziu s-ar prezenta bolnavul, întrucât toxina liberă circulantă poate fi găsită în ser şi la 30 de zile după ingestie, deoarece intestinul poate găzdui în continuare bacilul botulinic ingerat, care continuă să elaboreze toxină.

Botulism: prevenire

Profilaxia constă în educaţia sanitară a populaţiei pentru prepararea corectă a conservelor casnice şi îndepărtarea oricărei conserve suspecte (cu capac bombat sau cu gust ori miros cât de puţin deosebit).

Se recomandă ca preparatele conservate acasă să fie date în consum numai după o prelucrare termică corectă a acestora (prăjire prelungită, fierbere peste 10 minute, pregătire la cuptor etc.).

Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *