Cum se toarna o alee de beton?

Cum se toarna o alee de betonAleile de beton din curte sunt utile, sunt ieftine si sunt rezistente. Din pacate, exista o multime de greseli facute de amatorii care aleg sa isi toarne singuri betonul, care duc la degradarea rapida a aleilor.

Daca doresti sa torni o alee de beton si vrei sa o faci de unul singur, iata un ghid practic in acest sens.

Vezi rapid o ofertă de preț la betoniere și roabe: CLICK AICIAlte unelte utile: CLICK AICI.

De ce ai nevoie pentru turnarea aleilor din beton?

  • Beton. Exista mai multe clase de beton care pot decide calitatea aleii. In Romania sunt folosite tipurile B200 si B250. Pentru alei, este ideal betonul de tip B250, atata timp cat traficul nu este intens. Daca pe alee vor circula masini, se poate opta pentru B350 sau chiar B400.
  • Cofraj. Pentru cofraj se folosesc scanduri care trebue sa fie unse pe interior cu decofrol sau o solutie similara, in asa fel incat dupa intarirea betonului acestea sa poata fi scoase cu usurinta.Poate fi nevoie si de cuie, suruburi, saci de nisip si o folie PVC subtire si transparenta. Toate sunt elemente temporare, insa isi gasesc o utilitate foarte mare.
  • Armatura. Daca traficul nu este foarte intens, se poate folosi o plasa simpla de Buzau. Daca este un trafic intens este bine sa se calculeze cu exactitate fortele la care va fi supusa aleea si sa se opteze pentru bare de armatura ceva mai groasa. Va fi nevoie si de distantieri si alte accesorii pentru armare.
  • Unelte. Turnarea aleii poate sa insemne nevoia unui numar destul de mare de unelte, incepand cu tarnacopul mistria, clestele de cuie si lopata si terminand cu masina de gaurit si teu pentru imprastiat betonul.

Evident, in functie de complexitatea aleii, uneltele si elementele necesare pot fi mai multe sau mai putine. Pentru o alee de gradina nu trebuie sa lipseasca betonul de calitate, lemnele pentru cofraj, plasa de buzau, pietrisul, mistria si elemente pentru imprastiere.

Profită de Oferta actuală eMAG la betoniere și roabe: CLICK AICIAlte unelte utile: CLICK AICI.

Ce trebuie sa faci in continuare?

  1. Sa stabilesti necesarul de beton. Pentru fiecare metru cub de beton este nevoie de 13 saci de 25 de kg de ciment si de 0.75 metri cubi de agregat.
  2. Sa pregatesti cofrajul. Acesta se pune pe marginile viitoarei alei. Scandurile se ung cu Decofrol iar pe fundul aleii s toarna pietris. Stratul de pietris este bine sa fie umezit.
  3. Se prepara betonul. Desi betonul se poate prepara intr-un malaxor, la fata locului, este mult mai indicat betonul din statia de betoane. Poate sa fie mai costisitor, insa reteta este mai buna si mai rezistenta.
  4. Se toarna betonul. Pentru turnare se foloseste o roaba. Trebuie sa se aiba mare grija la scanduri, in asa fel incat acestea sa nu se deplaseze. Betonul se intinde ulterior cu lopata si cu mistria si se niveleaza. Nivelarea este un proces important, deoarece da aspectul intregii alei. Aceasta se face cu ajutorul unei scanduri usor arcuite, in asa fel incat suprafata aleii sa permita scurgerea apei de ploaie.
  5. Se finiseaza. Dupa ce este turnata aleea, aceasta trebuie sa fie udata cu apa timp de 3 zile.
  6. Se taie si se colmateaza rosturile.

Vezi toate ofertele de pe eMAG la betoniere și roabe: CLICK AICIAlte unelte utile: CLICK AICI.

Cand se toarna aleile din beton?

Pentru a avea o rezistenta cat mai mare, aleile de beton trebuie sa fie turnate cu cateva luni inainte ca temperaturile sa ajunga la valori minime. In felul acesta, se evita aparitia fenomenului de inghet-dezghet inainte ca aleea sa fie intarita foarte bine.

Pentru intretinere se poate aplica cu succes un strat protector si sa se evite lovirea aleii cu obiecte foarte dure.

Betoniere și roabe de calitate, la prețuri foarte bune, găsești AICIAlte unelte utile: CLICK AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *