Cum alegem cel mai bun aparat de sudură?

cel mai bun aparat de sudurăE destul de dificil de ales cel mai bun aparat de sudură, mai ales atunci când ești începător în acest domeniu, ori pur și simplu dorești să rezolvi o problemă prin curte fără să mai fii nevoit să apelezi la un profesionist. După cum știm, școlile de arte și meserii s-au închis iar tinerii nu mai vor să devină tâmplari, mecanici, sudori etc. Uneori e aproape misiune imposibilă să mai faci rost de un sudor cu experiență care să vină la tine acasă și să îți repare un gard sau o poartă, așa că nu ai altă variantă decât să iei taurul de coarne și să-ți cumperi propriul aparat de sudură. Vom discuta în continuare criteriile după care trebuie să vă ghidați dacă vreți să puneți mâna pe cel mai bun aparat de sudură.

Cum alegem cel mai bun aparat de sudură?

Ca să alegi cel mai bun aparat de sudură, trebuie să știi în primul rând care sunt tipurile cele mai uzuale și ce fel de metale poți să sudezi cu fiecare dintre ele.

Vom face o listă mai jos prin intermediul căreia vom discuta despre acest aspect, încercând să facem un pic de lumină pentru cei care sunt puși în dificultate de această alegere.

Tipuri de aparate de sudură

Aparate de sudură MMA – Discutăm despre sudura clasică, pe bază de electrozi rutilici, bazici, inox, etc. Cele mai recomandate sunt invertoarele – aparate de sudură de mici dimensiuni, econome și foarte puternice. Mai există niște aparate de sudură de tip transformator/redresor, dar nu le luăm în calcul întrucât sunt depășite, consumă foarte mult curent, au dimensiuni mari și sunt foarte grele. Revenind la invertoare, acestea trebuie alese astfel încât să reușească să sudeze continuu la un amperaj cât mai mare. Mai trebuie specificat faptul că un aparat de sudură MMA de calitate va putea suda cu electrozi groși de minim 3mm.

De asemenea, este recomandat ca invertorul de sudură MMA să aibă la bază și tehnologia IGBT (Insulated-Gate Bipolar Transistor) care oferă dimensiuni reduse fără a face rabat la randament, fără a provoca intrarea în starea de protecție. Dacă vreți să sudați folosind un generator de curent, optați pentru un aparat de sudură MMA cu sursă ce suportă variații de tensiune de +/- 15%. Pentru lucrări profesionale se recomandă invertoarele MMA alimentate la 400v, care se pot duce lejer într-un amperaj de 400. Opțiunea există.

Aparate de sudura MMA de calitate, la prețuri foarte bune, găsești AICI.

Aparate de sudură TIG/WIG – Celebrele aparate de sudură în argon (gaz de protecție) poartă denumirea de TIG/WIG. Aceste aparate de sudură sunt recomandate pentru oțeluri aliate și inox, iar versiunile care funcționează la 380v sunt recomandate pentru sudarea aluminiului. De asemenea, majoritatea aparatelor de sudură TIG/WIG de calitate de pe piață se pot transforma și în aparate de sudură MMA, puteți suda cu electrozi cu ele. Aparatul de sudură de tip TIG iese în evidență prin calitate. Această sudură este rezistentă și fără reziduu. Costul gazului de protecție însă îl transformă într-un aparat de sudură mai ocolit în România, țară în care nu se caută calitatea.

Aparate de sudura TIG/WIG de calitate, la prețuri foarte bune, găsești AICI.

Aparate de sudură MIG/MAG – Unele dintre cele mai interesante aparate de sudură întrucât nu folosesc electrozi, ci sârmă cu grosime variabilă. Aparatele de sudură MIG/MAG care merg la 220 pot suda de obicei cu sârmă de maxim 1mm, într-un regim de funcționare de 60%. Ca și aparatele de sudură TIG/WIG, necesită un gaz de protecție pentru a funcționa, de preferință argon. Variantele profesionale ce necesită curent trifazic urcă până la peste 300 de amperi și pot folosi sârmă mai mare de 1 mm. Majoritatea variantelor profesionale MIG vin și în varianta  MIG/MMA întrucât pe lângă sârma clasică, pot fi folosite și cu electrod învelit.

Aparatele de sudură MIG/MAG sunt recomandate pentru oțeluri aliate, aluminiu și aliaje de aluminiu diverse. Spre deosebire de sudura MMA, sudura MIG/MAG este mult mai curată, mult mai precisă, ideală pentru lucrări de finețe. Se pot obține niște suduri foarte puternice în materiale subțiri, fapt ce-l recomandă pentru începători.

Aparate de sudura MIG/MAG de calitate, la prețuri foarte bune, găsești AICI.

Aparatul de sudură autogen – Poate cel mai vechi tip de aparat de pe piață, folosește cu succes flacăra oxiacetilenică și firul metalic pentru a topi metalul. L-am lăsat la urmă pentru că de fapt, acest aparat nu se folosește la sudat ci mai mult la tăiat, la perforat materiale. Este aparatul pe care ni-l amintim cu toții din copilărie, îl aveau după ei muncitorii care veneau să repare o țeavă spartă prin cartier. Acesta reușește să sudeze cu brio chiar și peste rugină și poate fi utilizat cu succes în exterior indiferent de condițiile atmosferice, inclusiv pe vânt puternic.

Cumpără-ți aparat de sudură la preț redus: CLICK AICI.

Aparatul de sudură se alege în funcție de necesitate

Așadar, acestea sunt cele mai frecvent cumpărate aparate de sudură în România. Pentru un uz casnic, gospodăresc, probabil că mulți dintre voi vă veți descurca de minune invertoarele MMA care merg la 220v. Electrozi sunt pe toate drumurile, toate tipurile și toate dimensiunile. De asemenea, invertoarele sunt și cele mai practice. Au un preț destul de corect pentru uzul gospodăresc, au o greutate mică și o dimensiune de asemenea, mică.

Pentru suduri profesionale în inox, aluminiu, fontă, trebuie să cumpărați un aparat de sudură aflat pe o treaptă mai sus din punct de vedere al randamentului, ori TIG/WIG ori MIG/MAG.

Mare atenție la conceptul numit calitate

Calitatea este foarte importantă atunci când discutăm despre aparatele de sudură, fie cele destinate uzului casnic fie cele profesionale. Un aparat de sudură foarte ieftin, fie el și un simplu invertor MMA o să vă aducă mai multe probleme și nervi decât satisfacție. Ori nu va putea suda continuu, ori nu va duce electrozii mai groși, ori va consuma prea mult curent electric, etc. O investiție într-un aparat de sudură serios este de departe o alegere potrivită din toate punctele de vedere.

Prinde promoțiile actuale la aparatele de sudură: CLICK AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *