Cum aleg cel mai bun extinctor?

cel mai bun extinctorIn cazul producerii unui incendiu, mai ales in prima faza, este foarte important sa se foloseasca un extinctor, un mijloc de stingerea focului care poate salva vieti si bunuri materiale.

Indiferent daca aveti o firma sau detineti o cladire de birouri, trebuie sa cunoasteti faptul ca este obligatoriu sa fiti dotati cu extinctoare. Aceste produse sunt foarte utile, atunci cand din greseala sau in mod accidental se produce un incendiu intr-o incapere sau la exterior.

De asemenea, chiar daca este cu titlul de recomandare din partea autoritatilor, este indicat sa achizitionati un extinctor pentru locuinta, casa sau apartament, care va poate fi de un real folos in caz de incendiu.

Fara indoiala, soferii stiu ca ei trebuie sa aiba un extinctor/stingator la orice masina, indiferent de model sau tip, autoturism, camion sau furgoneta.

De aceea, inainte sa cumperi un extinctor este bine sa stii anumite caracteristici tehnice ale acestuia si care tip este adecvat pentru activtatea ta.

Iti prezentam mai jos un ghid care te va ajuta sa alegi cel mai bun extinctor, potrivit pentru tine.

Vezi rapid o ofertă de preț la extinctoare: CLICK AICI.

Cum aleg cel mai bun extinctor in functie de tipul acestuia?

Extinctoarele pot fi clasificate in functie de tipul acestora astfel: cu pulbere, cu dioxid de carbon si cu spuma.

Extinctoarele cu pulbere, tip P – aceste modele sunt folosite la stingerea incendiilor din clasele A, B, C si E, indiferent daca sunt in spatii deschise sau inchise. Ele pot fi de urmatoarele tipuri: P1, P2, P3, P4, P6, P9, P50, P100 (ultimele doua sunt cele mai eficiente, in special pentru zonele cu risc mare de incendiu).

Extinctoarele cu dioxid de carbon, tip G – sunt utilizate la incendiile din clasele B si C, fiind indicate pentru cele de natura electrica. Exista urmatoarele tipuri: G2 si G5.

Extinctoarele cu spuma, tip SM – sunt utile in incendiile din clasele A si B, pentru orice fel de spatii. Pot fi urmatoarele tipuri: SM 6, SM 9, SM 50 si SM 100.

Profită de Reducerile actuale eMAG la extinctoare: CLICK AICI.

Cum aleg cel mai bun extinctor in functie de utilitate?

Este obligatorie folosirea extinctoarelor, potrivit ordinului nr. 163 din 2007 pentru aprobarea Normelor generale de aparare impotriva incendiilor pentru urmatoarele categorii de cladiri: administrative, comerciale, civile si alte amenajari. Sunt recomandate si pentru cladirile de locuinte.

In cazul incaperilor de maximum 30 metri patrati este necesar un extinctor cu pulbere tip P3, intre 40 si 40 metri patrati – P6, iar intre 200 – 300 metri patrati – P50 sau P100.

De asemenea, este obligatorie detinerea unui extinctor/stingator la orice masina, conform regulamentului de circulatie rutiera. Astfel, pentru autoturisme este necesar un extinctor cu pulbere tip P1, pentru autoutilitare – P3, pentru camioane, tiruri – P6.

Pentru un panou electric este necesar un extinctor tip G2, cu bioxid de carbon.

Vezi toate extinctoarele de pe eMAG aflate la Promoție: CLICK AICI.

Cum aleg cel mai bun extinctor in functie de clasa de incendiu?

Extinctoarele pot fi de mai multe tipuri, in functie de clasa de incendiu: A, B, C, D, E.

Extinctoare de clasa A – sunt folosite pentru un incendiu provocat de materiale solide, cum ar fi: lemn, carbune, cauciuc, plastic, textile. Sunt cu pulbere sau cu spuma.

Extinctoare de clasa B – sunt utilizate la un incendiu produs de lichide combustibile sau solide, precum lacuri, vopsele, benzina, uleiuri, alcool, ceara.

Extinctoare de clasa C – sunt pentru stingerea incendiilor de gaze, cum ar fi: metan, acetilena, gaz de sonda, hidrogen, butan. Sunt cu pulbere sau cu dioxid de carbon.

Extinctoare de clasa D – pentru incendiu provocat de metale, precum zinc, aluminiu, sodiu, potasiu, magneziu. Sunt cu spuma.

Extinctoare de clasa E – specifice pentru un incendiu produs la reteaua electrica: panouri, tablouri electrice, incaperi cu aparatura electrica si elctronica, centrale telefonice. Sunt cu pulbere sau cu dioxid de carbon.

Acum putem spune ca esti pregatit/a pentru a-ti achizitiona cel mai bun extinctor. Spor la cumparaturi!

Extinctoare de calitate, la prețuri foarte bune, găsești AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Albulescu George

Ziarist de profesie, cu experiență de peste 8 ani în presa online din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *