Ce trebuie să știi despre scabie (râie)?
Scabia (râia) este o infecție cu paraziți care dă o erupție cu mâncărime permanentă. Este produsă de o căpușă minusculă care sapă în stratul superior al pielii pentru a-și depune ouăle. Rezultatul este un grup de umflături mici și roșii.
Căpușa de râie, care este atât de mică încât aproape nu poate fi văzută fără un microscop, infectează în întreaga lume 300 de milioane de persoane pe an. Când erupția apare pentru prima dată, s-ar putea să vedeți, dacă priviți foarte de aproape, linii fine, ondulate plecând de la unele umflături. Apoi pielea poate deveni uscată și descuamată și mâncărimea poate fi foarte intensă, în special în timpul nopții. Scărpinatul poate pregăti locul pentru o infecție bacteriană.
Scabia poate fi o problemă mai ales în locuri instituționalizate, cum sunt casele de bătrâni sau grădinițele. Este transmisă, în primul rând, prin contact direct al pielii și este extrem de contagioasă.
Locurile cel mai uzual afectate sunt fesele, părțile genitale (la bărbați), sfârcurile sânilor (la femei), articulațiile mâinilor și subsuoara, precum și pielea dintre degetele de la mâini și picioare.
Pentru diagnosticarea bolii, medicul ia în mod normal o probă din pielea care se descuamează din locurile afectate și o examinează la microscop.
Copiii sub 15 ani au cea mai mare incidență de râie și sunt, în general, primii din familie care o contractează.
Scabia (râia) este considerată și o boală cu transmitere sexuală. ’
Scabie (râie). Recomandări
– Regimul alimentar singur nu poate vindeca râia. Pentru a scăpa de căpușe, aplicați local cremă cu permetrin (Elemite) sau 25% benzoat de benzil pe întreg corpul de la gât în jos, conform indicațiilor de pe etichetă sau Ia recomandarea doctorului.
– Deoarece râia este ușor transmisibilă de la persoană la persoană prin contact direct, dacă cineva din casă are râie, spălați cu mare grijă toate hainele, prosoapele și așternuturile din casă.
– Fiți foarte scrupulos cu igiena personală. Evitați contactul cu persoanele infestate și cu hainele lor.
– Pentru a ajuta la vindecare, mâncați multe alimente bogate în zinc, cum sunt soia, semințe de floarea-soarelui, tărâțe de grâu, produse din faină integrală, drojdie și melasă.
– Nu beți răcoritoare sau băuturi alcoolice. Nu consumați zahăr, ciocolată și alimente nesănătoase.
– Beți zece pahare de circa 250 ml de apă curată în fiecare zi.
– Evitați mâncărurile prăjite și produsele animale. Folosiți numai uleiuri vegetale presate la rece.
Scabie (râie). Observații
– Scabicidul cu aplicare locală, numit lindan (gamma-benzen-hexaclorură), a fost considerat un tratament standard pentru râie. Cu toate acestea, în anii din urmă a fost înlocuit cu permetrin, care se consideră că este mai puțin periculos și are mai puține efecte secundare.
– Scabicidele nu sunt recomandate pentru copiii sub șase ani sau pentru femeile însărcinate. În asemenea cazuri, este recomandată, în mod uzual, o soluție mai slabă de sulf.
– Pot trece una sau două săptămâni până când mâncărimea va înceta, chiar după tratament. Un antihistaminic sau o cremă cu cortizon ar putea fi recomandate pentru ameliorare. Unguentul cu gălbenele, compresele reci și băile reci cu ovăz sunt remedii naturale alternative ale acestor medicamente.
– Condițiile de viață instituționalizate, aglomerate, neigienice sunt surse de răspândire a scabiei.
Sursa: ,,Nutriție și biotratamente″ de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!