Ce trebuie să știi despre riduri? Recomandări!
Ridurile se formează când pielea se subțiază și își pierde din elasticitate. Atâta timp cât pielea este suplă, orice încrețitură a pielii dispare când renunțați la contracția feței care a cauzat-o. Însă, pielea care și-a pierdut din suplețe reține liniile formate prin zâmbet sau încrețirea frunții, chiar după ce se păstrează o expresie neutră. În timp, aceste linii se transformă în riduri.
Anumite riduri sunt rezultatul înaintării în vârstă și, deci, inevitabile; orice ai face, vei dezvolta riduri ca dovadă a îmbătrânirii. Odată cu îmbătrânirea, toate celulele pielii încep să producă un exces de radicali liberi — atomi instabili și molecule, care, de obicei, sunt înlăturate de antioxidanții naturali— care apar în celulele pielii.
În pielea îmbătrânită, antioxidanții sunt insuficienți. Radicalii liberi sunt lăsați să dăuneze membranelor celulare, proteinelor și ADN-ului. Acești radicali liberi, de obicei, dizolvă colagenul, o substanță proteică din țesutul conjunctiv, și eliberează substanțe chimice care cauzează inflamația pielii. O combinație între aceste reacții celulare și moleculare duce la îmbătrânirea pielii și la formarea ridurilor.
Soluții antirid eficiente găsești AICI.
Primele semne ale ridurilor apar la pielea sensibilă din jurul ochilor – liniile produse de zâmbet, numite și „laba gâștei“. După aceea sunt afectați obrajii și, mai apoi, buzele. Cu cât îmbătrânim, pielea devine mai subțire și mai uscată, cauze care duc la formarea ridurilor. Există însă și alți factori care contribuie la ritmul ridării, inclusiv dieta și nutrienții, tonusul muscular, expresiile uzuale ale feței, stresul, îngrijirea tenului (sau lipsa acesteia), expunerea la un mediu poluat și viciile cotidiene precum fumatul. Ereditatea joacă, de asemenea, un rol important.
Cel mai semnificativ factor este expunerea la soare, care nu numai că usucă pielea, ci duce și la generarea radicalilor liberi care dăunează celulelor pielii.
Soarele este cel mai de temut dușman al pielii. Se estimează că 90% dintre semnele considerate ale vârstei sunt produse de expunerea la soare. Mai mult decât atât, expunerea prea mare nu înseamnă arsură solară sau băi de soare; aproximativ 70% dintre daunele cauzate de soare sunt rezultate ale activității zilnice, precum șofatul și mersul dus-întors către și de la mașină.
Razele ultraviolet A (UVA) sunt prezente zilnic, indiferent de anotimp. Ele contribuie la erodarea pielii și la apariția ridurilor. Mai rău, efectele expunerii la soare sunt cumulative, chiar dacă nu sunt vizibile mulți ani.
Scapă de riduri folosind soluții antirid eficiente: CLICK AICI.
Ridurile. Recomandări
– Hrăniți-vă echilibrat, incluzând în alimentație o gamă largă de fructe și legume, de preferat neprocesate, pentru a furniza pielii nutrienții necesari. De asemenea, consumați semințe, arahide, leguminoase și vegetale.
– Beți cel puțin 2 litri de apă pe zi chiar și atunci când nu vă este sete. Acest lucru ajută la menținerea pielii hidratate și elimină toxinele, descurajând formarea ridurilor.
– Luați acizii grași necesari din uleiurile vegetale presate la rece, evitați grăsimile saturate și animale.
– Nu fumați și evitați consumul de cafea și de alcool. Toate aceste substanțe usucă pielea, facând-o vulnerabilă la riduri. În plus, fumatul presupune să încrețiți buzele de sute de ori zilnic. Cutele care se fac atunci când fumați se transformă, de obicei, în riduri mai devreme decât ar trebui.
– Indiferent de vârsta și de tipul de ten, protejați-vă de soare. Aplicați mereu o cremă cu factor protector SPF de cel puțin 15 pe toate zonele expuse, în special pe față, indiferent de anotimp și de condițiile meteo. Expunerea la soare este cea mai mare sursă de deteriorare a pielii.
Creme de protecție solara de calitate, la prețuri foarte bune, găsești AICI.
– Faceți regulat mișcare. Ca și alte organe ale corpului, pielea își ia vitaminele din sânge. Exercițiile intensifică fluxul sangvin în piele. Dacă nu ai timp să mergi la sală, achiziționează-ți un aparat de fitness, care să te ajute să te menții în formă. Consultând acest ghid, vei putea face alegerea potrivită.
– Exersați-vă fața. Așezati-vă pe scaun, imitati cu mișcări exagerate mestecatul. Intindeți mușchii de sub bărbie și de pe partea anterioară a gâtului. Este util să stați culcat pe o suprafață înclinată timp de 15 minute zilnic.
– Evitați produsele tonifiante pe bază de alcool. Utilizați hamamelis sau apa de plante/flori.
– Fiți atenți la expresia feții. Dacă priviți mijit, dacă vă ridicați sprânceana sau adoptați orice altă expresie repetată care provoacă riduri, va trebui să faceți un efort considerabil pentru a le evita.
– Îngrijiți pielea cu atenție și hidratați-o, mai ales dacă este uscată.
– Evitați folosirea săpunurilor dure și aplicarea cremelor reci, solide pe ten. Folosiți uleiuri naturale precum cel de avocado, care curăță impuritățile și machiajul. Aplicați pe față și apoi îndepărtați-l cu apă călduță. Utilizați un burete pentru față sau un prosop pentru a îndepărta pielea moartă și celulele uscate și pentru a stimula circulația sangvină.
– După curățarea pielii, aplicați o loțiune hidratantă, de preferat când pielea este încă umedă. Vitamina A în creme este bună, hidratantă, pătrunde repede în piele și ajută la atenuarea liniilor fine.
– Nu aplicați uleiuri dense în jurul ochilor înainte de culcare. Acest lucru poate cauza umflarea ochilor.
– Folosiți un număr limitat de cosmetice pe care să le alegeți cu grijă. Nu împrumutați cosmeticele și înlocuiți-le la fiecare trei luni.
Sursa: ,,Nutriție și biotratamente″ de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!