Infecția urinară. Cauze, prevenire, tratament
Prin infecție urinară se înțelege prezența și înmulțirea germenilor în urină, fără a se preciza dacă procesul infecțios este limitat numai la vezica urinară sau interesează și tractul ureteral și rinichiul. Deci infecția urinară este caracterizată prin existența bacteriuriei (prezență a bacteriilor în urină), în timp ce la omul normal, atât urina cât și căile urinare sunt sterile din punct de vedere microbian, cu excepția porțiunii terminale a uretrei, pe suprafața căreia se găsesc germeni saprofiți.
Unul dintre examenele de laborator făcute bolnavilor cu suferințe urinare, ca și altor grupe de bolnavi, este și urocultura (cultivarea germenilor din urina recoltată steril). Urocultura cantitativă ne permite aprecierea cantitativă a germenilor din urină, putând astfel să diferențiem o urocultură pozitivă prin contaminare (de la nivelul uretrei sau teritoriului vecin), de o urocultură pozitivă în cazul unei infecții urinare reale. Astfel, prezența a mai puțin de 10.000 de germeni/ml. de urină este nesemnificativă și se datorează adesea contaminării urinei, recoltării defectuoase, pe când prezența a peste 100.000 de colonii de germeni/ml. de urină este semnificativă pentru infecția urinară reală (prezența unor germeni patogeni la nivelul căilor urinare). Cifrele intermediare (între 10.000 și 100.000 de colonii de germeni/ ml. de urină) nu sunt concludente, fiind necesară repetarea uroculturii.
Recoltarea urinii pentru urocultură se face după ce mai întâi s-a efectuat toaleta vulvei și vestibulului vulvar la femeie, sau glandului și meatului urinar, la bărbat. Recoltarea urinei se face într-o eprubetă sterilă, din mijlocul jetului, prima parte a jetului având rolul de a spăla mecanic uretra de germenii care se găsesc aici. Bolnavul nu trebuie să facă tratament cu antibiotice înainte de recoltarea urinei.
Infecția urinară. Cauze
Microorganismele care pot infecta țesuturile și lichidele tractului urinar sunt: colibacilul, proteus, enterococul etc. Germenii incriminați frecvent în etiologia infecțiilor urinare sunt locuitori obișnuiți ai intestinului gros; în majoritatea cazurilor ei ajung în vezică prin uretră, mecanism susținut și de frecvența mai mare a infecției urinare la sexul feminim, la vârsta copilăriei, prin contaminarea de la fecalele regiunii anale.
Dintre factorii favorizanți ai infecțiilor urinare amintim: sarcina, diabetul zaharat, litiaza renală, adenomul de prostată etc.
Infecțiile urinare sunt frecvente, ocupând locul al doilea în patologia generală, după infecțiile căilor aeriene superioare. La copil de vârstă școlară, infecția urinară este întâlnită la 1,2% dintre fete și numai la 0,03% dintre băieți. Bacteriuria crește paralel cu vârsta. La femei se cunoaște frecvența infecțiilor urinare după căsătorie (cistita „lunii de miere”) și în timpul sarcinii (la 2-6% dintre gravide). La vârstnici, infecțiile urinare sunt frecvente atât la femei (10%), cât și la bărbați (datorită apariției hipertrofiei de prostată și explorărilor instrumentale).
Infecțiile urinare se clasifică în: infecția urinară acută necomplicată, infecția urinară acută complicată, bacteriuria asimptomatică și bacteriuria cronică.
Infecția urinară acută necomplicată, întâlnită mai ales la femei, se manifestă fie prin disurie, micțiuni frecvente și durere suprapubiană. traducând o infecție urinară joasă, fie prin febră, frisoane și dureri lombare, alături de simptomele de mai sus, sugerând o infecție a tractului urinar superior. Agentul patogen este colibacilul. Tratamentul duce la ameliorarea până la dispariție a simptomelor, odată cu sterilizarea urinei (bacteriuria poate să dispară și spontan).
Infecția urinară acută complicată, întâlnită la ambele sexe, dar mai ales la sexul masculin, se caracterizează prin prezența unei anomalii structurale a căilor urinare sau a unui factor local predispozant. Astfel, la bărbații tineri sunt întâlnite malformații congenitale sau stricturi, pe când la vârstnici predomină hipertrofia de prostată și litiaza urinară.
Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale infecției urinare acute necomplicate, dar bacteriuria este persistentă. La acești bolnavi, succesul tratamentului depinde atât de eficacitatea tratamentului antimicrobian, cât și de succesul intervenției chirurgicale prin care se încearcă corectarea anomaliilor structurale existente.
Bacteriuria asimptomatică (simptomatologia urinară este absentă) poate fi întâlnită atât la bărbați, cât și la femei. Bărbații sunt de obicei vârstnici și prezintă un adenom de prostată. Femeile pot fi tinere sau vârstnice. Bacteriuria asimptomatică este întâlnită la 6% din fetele și femeile tinere și la peste 30% din femeile de peste 60 de ani. La bărbați bacteriuria asimptomatică este practic absentă la adultul tânăr și nu apare decât într-un procent de 2-3% la bărbații de peste 60 de ani. Bacteriuria asimptomatică este frecventă în timpul sarcinii. Prin urmare, în cadrul bacteriuriei asimptomatice sunt încadrați bolnavii care prezintă o bacteriurie semnificativă, fără simptomele unei infecții urinare.
Bacteriuria cronică. Un număr mare de bolnavi prezintă bacteriurie cronică, cu episoade simptomatice de infecție urinară care alternează cu perioade asimptomatice. Deoarece episoadele de acutizare pot afecta parenchinul renal, unii dintre bolnavi prezintă semne de reducere progresivă a funcției renale, devenind pielonefritici cronici.
Infecția urinară. Prevenire
Profilaxia infecțiilor urinare constă atât în evitarea explorărilor urologice instrumentale, cât și a abuzului de analgezice (în special fenacetina), deoarece acestea pot produce unele leziuni renale, pe care se pot grefa infecțiile microbiene.
Infecția urinară. Tratament
Pentru a putea alege medicamentul cel mai eficient, este necesară atat identificarea germenului cauzal prin urocultură, cât și testarea sensibilității acestuia prin antibiogramă. Principalele mijloace terapeutice sunt. sulfamidele (neoxazol, sulfametin, biseptol etc.), antibioticele (ampicilina, colimicina, kanamicina, gentamicina, ciprofloxacin etc.) și chimioterapicele (nitrofurantoin, negram etc.).
Infecțiile urinare acute necomplicate, aflate la primul episod, se pot remite spontan; totuși, de regulă, se face tratament cu sulfamide.
Infecțiile urinare acute complicate, trebuie tratate medical și chirurgical.
Bacteriuria asimptomatică trebuie tratată numai în cazul copiilor, tinerilor și gravidelor; în cazul vârstnicilor cu funcție renală bună, tratamentul nu este necesar.
Bolnavii cu bacteriurie cronică trebuie tratați în mod obligatoriu.
Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!