Alfatoxine – definiție

Aflatoxine – substanțe cancerigene din alimente. Sunt produse de ciuperci microscopice, mai ales de aspergillius, organism ce contaminează cu repeziciune arahidele și cerealele depozitate, mai ales în țările calde și umede.

Intaoxiacațiile cu aflatoxine afectează în primul rând animalele; atacă ficatul, cauzând tulburări grave, și, deseori, duc la apariția carcinomului hepatic.

Deoarece această ultimă boală este deosebit de frecventă la polulațiile care consumă cantități mari de cereale și de arahide, aflatoxinele sunt printre puținele cauze sigure de natură alimentară ale cancerului la om. 

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5 .

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *