Agranulocitoză – definiție

Agranulocitoză – simptom clinic grav ce se caracterizează prin reducerea drastică a numărului de granulocite neutrofile din sânge și măduva osoasă, sau prin dispariția lor completă (mai rar întâlnită), în absența unei boli hematologice care să o justifice. 

În marea majoritate a cazurilor se datorează efectului toxic al unor substanțe medicamentoase, ce, la unii pacienți cu anumite predispoziții, au consecințe grave asupra măduvei osoase. Printre acestea se numără piramidonul și unele derivate ale acestuia, o serie de tranchilizante și antiepileptice, citostatice, antibiotice.

Agranulocitoza mai poate fi cauzată și de radiații ionizante sau de unii compuși chimici precum benzenul.

Dat fiind că rolul principal al leucocitelor neutrofile este să apere organismul împotriva infecțiilor, manifestarea clinică a acestui simptom este apariția infecțiilor provocate de germeni obișnuiți (streptococo, stafilococi), localizate îndeosebi la nivelul pielii, la plămâni, la mucoasele din cavitatea orală; în această zonă se dezvoltă o formă foarte gravă de angină cu ulcerații de mari dimensiuni. Simptomele – febră mare, greață, vărsături, apatie, prostrație și dureri difuze – apar, de obicei, brusc. În scurt timp se conturează cadrul unei infecții generalizate. 

Prognoza nu este deloc favorabilă. Tratamentul se bazează pe administrare de antibiotice și de cortizonice.

În unele situații sindromul este reversibil și regresează prin mecanisme de tip imunologic, uneori necunoscute, ce pot determina o evoluție favorabilă. 

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5 .

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *