Agnozie – definiție
Agnozie – incapacitate de a atașa o semnificație stimulilor trimiși de organele de simț la creier.
În funcție de senzațiile implicate se vorbește despre agnozie vizuală, despre agnozie auditivă și despre agnozie tactilă.
Bolnavul afectat de agnozie vizuală sau cetitate psihică este capabil să descrie cu exactitate toate proprietățile obiectelor pe care le vede, dar nu reușește să le recunoască. Prin urmare, nu este capabil să integreze senzațiile vizuale și să le atașeze o semnificație. El va identifica obiectele numai dacă va recurge la celelalte simțuri, de exemplu la pipăit.
Pacientul cu agnozie auditivă sau acustică sau surditate psihică nu recunoaște zgomotele și sunetele, chiar dacă le aude perfect.
Agnozia tactilă sau stereoagnozia se manifestă prin imposibilitatea de a recunoaște un obiect cu ajutorul pipăitului: ținând ochii închiși, pacientul va fi perfect capabil să surprindă și să analizeze prin pipăit caracteristicile unui obiect, car nu va ajunge să îl recunoască.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5 .
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!