Agammaglobulinemie – definiție

Agammaglobulinemie – stare patologică produsă de lipsa gammaglobulinelor din sânge sau de scăderea drastică  a numărului acestora (hipogammaglobulinemie).

Este cea mai răspândită disfuncție de tip imunologic.

Din familia globulinelor plasmatice fac parte imunoglobulele (anticorpii) produse de celulele sistemului imunitar: lipsa lor pune organismul în imposibilitatea de lupta împotriva infecțiilor și mai ales împotriva bacteriilor. 

Au fost identificate mai multe tipuri de agammaglobulinemie; în general este vorba de tulburări transmise pe cale ereditară, congenitale, legate de dezvoltarea defectuoasă a acelei părți a sistemului imunitar cu rol în producerea imunoglobulinelor. Formele cele mai grave, în care lipsesc toate tipurile de anticorpi, sunt deosebit de rare și se manifestă prin lipsa centrilor germinativi și a celulelor plasmatice (responsabile cu producerea de anticorpi) din splină și din ganglionii limfatici; prin urmare crește riscul apariției unor infecții. 

Formele parțiale de agammaglobulinimie (disgammaglobulinimie) sunt cauzate de cantitatea insuficientă de anticorpi de un anumit tip. 

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5 .

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *