Adipocit – definiție

Adipocit – celulă de bază a țesutului adipos sau gras. Celula adipocită este mare (circa 150 de microni) și are formă rotunjită, dacă este izolată, sau poliedrică, dacă se află lângă alte celule similare. 

Dat fiind că în interiorul celulei există o picătură lipidică, de mari dimensiuni, lipozomul, nucleul celulei este poziționat în zona periferică. 

Între adipocite există cantități mici de substanță intercelulară. Se unesc ca să formeze aglomerări care se organizează în lobuli ce formează țesutul adipos, galben la oameni și alb la animale. 

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *