Aderență – definiție
Aderenta
Unire anormala a doua tesuturi sau a doua organe alaturate, ca urmare a unor procese inflamatorii (infectii, substante iritante) sau interventii chirurgicale. Legatura se realizeaza printr-un tesut conjuctiv fibros ce se formeaza pe produsii inflamatiei (de exemplu pe exsudate care nu s-au absorbit complet in faza de vindecare) sau in urma unui traumatism chirurgical. Dimensiunea aderentelor depinde de tipul, de intensitatea si de durata procesului inflamator. Aspectul
lor variaza de la o simpla tija subtire pana la membrane sclerotice de mari dimensiuni ce nu ne permit sa identificam linia de demarcatie dintre cele doua organe sau tesuturi implicate. Organismul poate tolera cu usurinta prezenta lor, deseori insa, dimensiunile lo si faptul ca reduc mobilitatea organelor implicate fac sa fie necesara o interventie chirurgicala pentru a spori mobilitatea si a ameliora durierile; se actioneaza, de exemplu, asupra aderentelor de la nivelul pleurei, ce impiedica largirea plamanelui, sau a celor ce afecteaza organele din zona abdomenului, ce pot provoca ocluzii. Odata cu aparitia noilor tehnici chirurgicale mai putin invazive (laparascopie, toracoscopie), asemenea patologii se pot trata mai usor, iar postoperator recuperarea pacientului este mai rapida.
Amniotica – aderenta patologica in interiorul cavitatii amniotice, expresie a separarii imperfecte a peretilor ei. Aceste aderente, cu aspect de panglica, pot traversa casvitatea amniotica, intr- un punct oarecare si pot persista pana la finalizarea sarcinii, fara sa isi manifeste prezenta. In anumite cazuri, interfereaza cu dezvoltarea normala a fatului putand produce vatamari chiar de tip sindrom, mai ales la membrele mutilate la nastere.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!