ACALAZIE – definiție

ACALAZIE – Tulburare motorie caracterizată prin incapacitatea musculaturii unui sfincter de a se relaxa. Este adesea localizată la nivelul cardiei (punctul de trecere între esofag și stomac): acalazie esofagiană (a cardiei) sau cardiospasm. Această boală face ca, în urma deglutiției, sfincterul esofagian inferior să nu se relaxeze suficient, tulburare asociată cu absența sau lipsa de coordonare a activității peristaltice a întregului esofag ce ajunge să se dilate progresiv.

Acalazie. Simptome

Sunt date de acumularea alimentelor în capătul esofagului. Pacientul acuză dificultăți în înghițirea hranei solide și a lichide¬lor, probleme ce se acutizează treptat, dar a căror intensitate poate varia de la o zi la alta. Alte semne sunt regurgitarea alimentelor și pierderea în greutate.

Acalazie. Diagnostic

Investigațiile radiologice, radiografiile gastroesofagiene și cele gastroduodenale cu bariu pot stabili dacă un pacient este suspect de acalazie. Diagnosticul cert se poate formula numai după efectuarea manometriei esofagiene. Această analiză permite înregistrarea și studierea mișcări¬lor peristaltice la nivelul esofagului și al sfincterului esofagian inferior. Gastroscopia este indispensabilă pentru a elimina eventualitatea existenței unor leziuni ma¬ligne cu aceleași simptome.

Acalazie. Tratament

Scopul este de a obține relaxarea cardiei, încât alimentele să poată pătrunde în stomac. Se poate realiza prin dilatări mecanice, prin operație chirurgicală sau prin administrarea unor medicamente.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *