Tratament diabet zaharat cu insulina si medicatie antidiabetica
Unii bolnavi de diabet zaharat sunt echilibrati numai cu regim alimentar, altii prin regim alimentar si medicatie orala antidiabetica, altii prin regim alimentar si insulina.
Diabet zaharat- tratamentul cu insulina
Tratamentul cu insulina se adreseaza in primul rand bolnavilor cu diabet insulino-dependent (tip 1), intalnit la 25-35% din bolnavii de diabet zaharat, la persoane tinere pana la 40 ani.
In afara bolnavilor de diabet insulino-dependent , care nu pot supravietui fara insulina, sunt si bolnavi de diabet insulino-independent (tip 2), care pot avea nevoie de tratament cu insulina in anumite situatii ca: infectii, interventii chirurgicale, sarcina, etc.
Unii dintre bolnavii de diabet zaharat insulino-independent (tip 2) sunt tratati ani de zile cu medicatie orala antidiabetica, dar la un moment dat nu mai pot fi echilibrati, decat cu insulina.
Atentie! Nici insulina si nici tratamentul oral cu antidiabetice nu scutesc bolnavul de diabet zaharat sa tina regim alimentar.
Tratamentul cu insulina si tratamentul oral cu medicatie antidiabetica, se fac numai la indicatia si sub controlul medicului.
Insulinele pot fi cu actiune rapida (insulina ordinara), cu actiune intermediara (Komb Insulin, Insulina Novo Semilenta, etc.), sau cu actiune prelungita (Zinc-Insulina, Long-Insulina, etc.).
Administrarea insulinei se face subcutanat.
Flaconul cu insulina se pastreaza la rece, la 4-7 grade C, in locuri uscate, ferite de inghet.
Insulina pastrata la temperatura camerei isi pierde din activitate.
In cazul utilizarii unei seringi de 1 ml, fiecare diviziune corespunde la 4 unitati de insulina, iar intreaga seringa la 40 unitati.
Bolnavul se va spala pe maini inainte de fiecare injectie si va sterge bine cu alcool sanitar locul de injectare, lasandu-l putin sa se usuce prin evaporare (alcoolul inactiveaza insulina).
Flaconul de insulina va fi incalzit in palma inainte de administrare, deoarece injectarea cu solutie rece produce dureri.
Efectele secundare ale insulinei
Insulina are si o serie de efecte secundare, ca:
- Reactii alergice locale sau generalizate, manifestate prin urticarie pe pleoape si fata, greata, tulburari respiratorii, palpitatii, etc.;
- Abcese in locul injectiei, datorita masurilor insuficiente de asepsie;
- Lipodistrofia insulinica, caracterizata prin topirea tesutului gras, in special la femei, sau formarea de lipoame (acumulare inestetica de grasime situata intre piele si muschi), adesea la barbati. Poate fi prevenita prin efectuarea injectiei cu insulina la 2 cm distanta fata de locul anterior;
- Insulino-rezistenta. Insulino-rezistenti sunt acei bolnavi de diabet zaharat care necesita pentru echilibrare mai mult de 200 unitati de insulina ordinara. Studiul factorilor inhibanti ai actiunii hipoglicemiante a insulinei a pus in evidenta anticorpi anti-insulina;
- Hipoglicemia este cel mai frecvent accident provocat de insulina la diabetici. Hipoglicemia se poate datora injectarii unei doze de insulina mai mare decat era necesar, alimentatiei necorespunzatoare dupa injectie (ca timp, cantitate de glucide), etc. La inceput, bolnavii acuza slabire musculara, foame imperioasa, o stare de neliniste, sudori reci, ameteli, tremuraturi, etc. In cazurile grave apar tulburari de vorbire, stare de insonstienta, convulsii, coma. Accidentele hipoglicemice usoare pot disparea rapid, daca bolnavul ingera 1-2 bucati de zahar imediat ce apar aceste tulburari. Tratamentul comei hipoglicemice consta in administrarea de glucoza intravenos.
Diabet zaharat- tratamentul oral cu medicatie antidiabetica
Tratamentul cu medicatie antidiabetica a diabetului zaharat se constituie din sulfamide hipoglicemiante (tolbutamid, clorpropamid, glibenclamid, daonil, etc.) si biguanide (meguan, buformin, silubin, etc.).
Tratamentul se ia numai la indicatia medicului, fara a scuti bolnavul de diabet zaharat sa tina regim alimentar.
Afla mai multe lucruri despre diabetul zaharat: Click Aici.
Nicolae Paulescu – romanul care a descoperit insulina – VIDEO
Surse inspiratie:
- ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan;
- Internet.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!