TOXICITATE A NICHELULUI. Recomandări
Nichelul este un metal alb-argintiu folosit la fabricarea oțelului, a bateriilor nichel-cadmiu, la placarea cu nichel, la combustibilii de încălzit și la ceramică. A fost descris ca micromineral și este prezent în multe celule ale corpului uman, cantități mici de nichel fiind folosite la unele funcții ale organismului. De exemplu, cantități infime de nichel sunt importante în stabilizarea ARN și ADN. Nichelul poate juca un rol în metabolismul glucozei și în activitatea hormonilor. Ajută la activarea unor enzime importante ca tripsina și arginaza. O carență de nichel poate afecta metabolismul fierului și al zincului.
Prea mult nichel poate fi toxic. Cea mai toxică formă a acestui metal este nichel-carbonilul. Expunerea letală la nichel prin inhalare cauzează greață, amețeli, diaree, dureri de cap, vomă, dureri în piept, slăbiciune și tuse. Contactul cu vapori de nichel pot conduce la inflamarea creierului și a ficatului, la degenerarea ficatului, la iritarea ochilor, a gâtului sau a nasului și la cancer.
Deși nivelul toxic de nichel nu a fost stabilit, se știe că excesul de nichel poate cauza dermatite (eczemă de piele și inflamație) numită și „dermatita la nichel”, boli respiratorii ori poate interveni în ciclul Kreb, o serie de reacții enzimatice necesare pentru producerea energiei celulare. Niveluri semnificative de nichel pot contribui și la disfuncția tiroidei sau la infarct miocardic.
Expunerea la nichelul din mediul înconjurător poate apărea prin contactul cu țeava de eșapament a automobilului, cu fumul de țigară, emisiile industriale și praful din aer. Absorbția la nivelul pielii poate veni de la monede, ace de păr, bijuterii, proteze articulare și valve ale inimii și de la placarea cu nichel.
Multe alimente naturale conțin o anumită cantitate de nichel. Acestea sunt bananele, orzul, fasolea, hrișcă, varza, uleiul de alune, legumele, lintea, ovăzul, perele, fasolea soia și nucile. Nichelul poate fi prezent și în grăsimile hidrogenate și în uleiuri, alimente procesate și rafinate, praf de copt, pudră de cacao, superfosfații de fertilizare și în fumul de țigară. Folosind vase de bucătărie de nichel, puteți adăuga în alimentație cantități de nichel care nu sunt necesare.
TOXICITATE A NICHELULUI. Recomandări
- Dacă bănuiți că aveți simptome de intoxicație cu metal, faceți o analiză a părului ca să detectați nivelul toxic al nichelului sau al altor minerale.
- Evitați produsele alimentare procesate, ca și produsele care conțin grăsimi și uleiuri hidrogenate.
- Nu fumați și evitați-i pe cei care o fac.
- Nu folosiți vase de gătit din metal; mai ales când preparați alimente acide, ca sosul de roșii. Utilizați vase de gătit din sticlă. Evitați și ustensilele de gătit din metal. Folosiți ustensile din plastic sau lemn (lemnul este cel mai bun).
- Discutați cu dentistul despre materialele pe care le folosește. Intoxicația cu nichel poate apărea și din cauza aliajelor folosite în chirurgia dentară și în fabricarea instrumentelor.
- Dacă aveți un serviciu care implică folosirea nichelului la placarea metalelor, folosiți mască pentru față când lucrați. Inhalarea nichelului poate cauza edem pulmonar (acumulare de lichid în plămâni).
Sursa: ,,Nutriție și biotratamente″ de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!