Rozaceea. Informații, recomandări, observații

rozaceeaRozaceea este o boala cronică a pielii care afectează cel mai adesea fruntea, nasul, pomeții și bărbia. Grupuri de capilare aproape de suprafața pielii se dilată, rezultând zone pătate în roșu cu mici umflături și, uneori, coșuri. Roșeața poate apărea și dispărea, dar cu timpul poate deveni permanentă, dacă vasele de sânge de sub piele se dilată, un fenomen cunoscut ca telangiectazie. Țesuturile pielii se pot umfla și îngroșa, pot fi fragile și sensibile la atingere.
Inflamația rozacee poate arăta ca acneea, tinzând să fie mai persistentă, dar punctele negre și coșurile albe nu sunt aproape niciodată prezente. Este o boală destul de comună, dar cele mai multe persoane nu realizează că o au.

Rozaceea începe în mod obișnuit cu înroșirea frecventă a feței, în special a nasului și a obrajilor. Roșeața este dată de inflamarea vaselor de sânge de sub piele. Această „mască roșie“ poate fi un semn de avertizare. Inflamația se poate apoi întinde pe toată fața și pot apărea mici umflături. Mai târziu, poate apărea inflamația nasului. Totuși, pot trece ani de la debutul acestei boli înainte să apară stadiile târzii. Rozaceea poate da și o senzație permanentă de arsură și de nisip în ochi sau de inflamare a pleoapelor. In cazuri grave poate să fie deteriorată vederea.

Cauza sau cauzele de bază ale rozaceei nu sunt înțelese, dar anumiți factori sunt cunoscuți ca agravanți ai bolii, inclusiv consumul de alcool, de lichide fierbinți și/sau alimente condimentate, expunerea la lumina soarelui, umiditatea, temperaturile extreme și folosirea de produse de machiaj și cosmetice care conțin alcool. Stresul, carența de vitamine și infecțiile pot fi un factor agravant. La unele persoane boala este agravată de factori care nu au importanță pentru altele.

Rozaceea este cel mai des întâlnită la femeile albe între vârsta de 30 și 50 de ani. Când apare la bărbați, rozaceea tinde să fie mai gravă și este, în mod normal, însoțită de rinofimă (nas roșu și umflat în mod cronic). Persoanele cu pielea mai albă par să fie mai susceptibile la această boală decât persoanele cu pielea mai închisă. Persoanele care se înroșesc ușor par să fie mai predispuse decât altele să facă rozacee.

In cazuri rare, rozaceea poate afecta pielea și în alte părți ale corpului decât fața. Nu este o boală periculoasă, dar este cronică și poate fi supărătoare din motive estetice. Fără o îngrijire corespunzătoare, poate ajunge o boală desfigurantă.

Rozaceea. Recomandări

□ Mâncați o dietă care pune accentul pe legume crude și cereale crescute organic, dacă este posibil.

□ Evitați grăsimile, în special pe cele saturate, și toate produsele animale. Grăsimile saturate stimulează inflamația. De asemenea, evitați alcoolul, cafeina, brânzeturile, ciocolata, cacaoa, produsele lactate, ouăle, grăsimea, peștele, sarea, zahărul și mâncărurile condimentate.

□ Nu beți lichide fierbinți, cum sunt cafeaua și ceaiul. Lăsați mâncarea să se răcească la temperatura camerei înainte de a mânca.

□ Faceți un test al alergiilor la alimente. Țineți o agendă a alimentelor consumate timp de o lună pentru a vedea care v-ar putea agrava starea. Apoi evitați acele alimente.

□ O dată pe lună, urmați un program de post.

□ Păstrați pielea extrem de curată și tratați-o cu grijă. Utilizați un săpun natural slab și apă călduță (niciodată rece sau fierbinte) pentru curățire. Uscați pielea după spălare prin tamponări ușoare – nu o frecați. Evitați să atingeți pielea, cu excepția timpului când o curățați.

□ Evitați temperaturile extreme, în special căldura. Faceți băi și dușuri scurte. Folosiți apa atât de rece cât să vă fie confortabil. Evitați saunele (inclusiv cele cosmetice sau inhalațiile), băile de aburi și băile fierbinți. Dacă este necesar să creșteți umiditatea în casă, utilizați un umidificator cu vapori reci.

□ Pe cât este posibil, evitați fardurile. Dacă utilizați cosmetice, alegeți produse naturale, pe bază de apă.

□ Nu folosiți creme de uz extern pe bază de steroizi. Acestea înrăutățesc boala.

□ Frecarea este extrem de iritantă, așa că evitați să purtați haine foarte strânse, de pildă gulerele rulate, care se freacă de piele. Fiți atenți cu orice vine foarte aproape sau în contact cu fața dumneavoastră. Chiar receptorul telefonului, ținut lângă față pentru o perioadă, poate ridica temperatura local și poate irita o piele sensibilă.

□ în cazuri grave, poate fi folosită aparatură laser sau electrică pentru a în-depărta excesul de țesuturi. înlăturarea celulelor moarte poate ajuta unele persoane cu rozacee.

Rozaceea. Observații

□ Nu există tratament pentru rozacee. Antibioticele locale și/sau orale, în mod uzual tetraciclină, sunt adesea prescrise pentru a ține inflamația sub control. Ca orice alt medicament, acestea pot avea efecte secundare, în special dacă sunt folosite pe termen lung. Mai mult, dacă opriți administrarea antibioticelor, boala poate reveni.

□ Apariția rozaceei poate fi provocată de o boală de fond vasculară. Unele rezultate susțin această teorie. Mai întâi, există anomalii structurale ale vaselor mici de sânge în pielea de pe fața persoanelor cu rozacee. în al doilea rând, boala este exacerbată de folosirea unor medicamente care dilată vasele de sânge, cum sunt teofilina și nitroglicerina. în ultimul rând, persoanele cu rozacee sunt mai predispuse să sufere de migrene, un tip de durere de cap legată de disfuncții vasculare.

Sursa: ,,Nutriție și biotratamente de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *