PFA sau SRL? Cum infiintez un PFA (persoana fizica autorizata)?
Ma pregatesc sa imi infiintez un PFA, m-am documentat cu privire la avantajele si dezavantajele pe care le implica un PFA, comparativ cu un SRL si, in acelasi timp, m-am hotarat sa sciu un articol, prin care sa-ti impartasesc tie, cititorul meu, cunostintele pe care le-am dobandit in urma procesului de informare, articol pe care il voi actualiza pe masura ce voi descoperi noi informatii.
Intentionez ca prin acest articol sa-ti pun la dispozitie toate informatiile necesare infiintarii unui PFA, respectiv sa te ajut sa iei o decizie buna cu privire la infiintarea unui PFA sau a unui SRL.
PFA sau SRL?
Eu am ajuns la concluzia ca cea mai buna varianta pentru mine este infiintarea unui PFA.
Chiar daca darile la stat sunt mai mari in cazul unui PFA, aceasta forma de organizare imi confera statutul de persoana asigurata (pensii, sanatate). In plus, nu voi mai fi nevoit sa platesc contabil, contabilitatea fiind foarte usor de tinut in cazul PFA (o spun din experienta).
Avantajele infiintatii unui PFA:
- Costuri reduse de infiintare. Registrul Comertului percepe o taxa de aproximativ 250 lei;
- Costuri reduse pentru administrare;
- Exista posibilitatea de a avea angajaţi;
- Desfiintarea unui PFA se realizeaza mai simplu fata de un SRL, costurile fiind mai reduse;
- Poti folosi oricand banii incasati, pe cand la SRL nu;
- Poti tine singur contabilitatea. Daca totusi optezi pentru angajarea unui contabil, costurile sunt mai reduse, comparativ cu un SRL;
- Si la stagiu incomplet (cotizatie de 10,5% din profit, in loc de 26,3%), tot esti asigurat la sanatate, iar la pensie ai 1/3 din stagiu.
Dezavantajele infiintatii unui PFA:
- Un PFA se poate infiinta numai pe baza unor documente care sa ateste pregatirea profesionala a solicitantului;
- Raspunzi cu tot ce ai daca ai comis greseli sau ilegalitati, chiar cu casa sau masina daca e nevoie;
- Platesti taxe mai mari fata de un SRL;
- Exista posibilitatea ca ANAF-ul sa reincadreze activitatea PFA-urilor ca activitate salariala;
- Dacă PFA-ul nu realizeaza venit in cursul unui an, acesta nu este scutit de la plata contributiilor la CASS si CAS, care se vor calcula pe baza venitului minim pe economie;
- In cazul unui PFA posibilitatea de dezvoltare este limitata.
Avantajele infiintarii unui SRL:
- Impozit mai mic;
- Raspundere limitata, daca se fac greseli sau ilegalitati;
- Solicitantul nu trebuie sa ateste o anumita pregatire profesionala;
- SRL-urile au dreptul de a participa la licitaţii publice sau private;
- Orice persoana, indiferent de varsta, poate beneficia de sprijin nerambursabil de stat, prin programele tip SRL-D, daca nu au fost actionari intr-un SRL(-D) sau SA.
Dezavantajele infiintarii unui SRL:
- Investitia initiala este mai mare fata de un PFA, taxele percepute de Registrul Comertului fiind de 550 lei (SRL cu asociat unic), iar capitalul social minim de 200 lei;
- Nu poti folosi banii firmei, decat la incheierea exercitiului financiar. Asociatul unui SRL nu poate beneficia de profitul obtinut, decat prin distribuirea de dividende, la care se aplica un impozit de 16%;
- Trebuie sa angajezi contabil;
- Trebuie sa te angajezi ca sa fii asigurat.
Taxele obligatorii pentru un PFA sunt:
– 16% impozit pe venit, la venitul determinat ca venit incasat minus cheltuielile aferente activitatii;
– 5,5% contributie individuala de sanatate (CASS);
– 10.5% sau 26,3% (in functie de alegerea facuta) pentru pensie. Opțiunea de a plati 10.5% sau 26.3% este reglementată cu ajutorul formularului 600, pe care il gasesti AICI , prin care PFA-ul poate opta sa plateasca cota integrala a contributiei la pensii. Odata selectata, opțiunea este considerata valida pe parcursul intregului an, putand fi modificata doar la inceputul anului urmator.
Exista exceptii de la regula: nu se plateste CAS de catre PFA-urile care au venit net anual mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, adica mai mic de 938,35 lei.
Taxele obligatorii pentru SRL sunt:
– 3% impozit din venituri, daca societatea nu are salariați, 2% impozit din venituri, daca societatea are un singur salariat, respectiv 1% impozit din venituri, daca societatea are 2 sau mai multi salariati.
Prin salariat se intelege o norma de 8 ore/ zi de lucru, adica fie o persoana cu 8 ore, fie mai multe persoane angajate cu fractie mai mica de timp, dar care cumuleaza impreuna 8 ore.
– 16% impozit pe profit ( pentru societatile platitoare de impozit pe profit);
– 5% impozit pe dividende , incepand cu 1 ianuarie 2017;
– 5.5% contributie la sanatate, pentru retragerea dividendelor, incepand cu 1 ianuarie 2017.
Cum iti infiintezi un PFA?
Documentele necesare infiintarii unui PFA:
Operaţiuni prealabile:
- Cererea de verificare disponibilitate si/sau rezervare firma (original), completata cu 3 denumiri, in ordinea preferintelor – GASESTI FORMULARUL AICI.
- Dovada privind plata taxei de registru:
- 45 lei – taxa de registru;
- 27 lei, reprezentând un procent aplicat taxei de registru – 50% Fondul de lichidare şi 10% Fondul de buletin prevăzute de Legea nr. 85/2014.
*Firma unui profesionist, persoană fizică autorizată, se compune din numele acestuia scris în întregime sau din numele şi iniţiala prenumelui acestuia, la care se adaugă sintagma „persoană fizică autorizată” sau PFA.
Inregistrare:
- Cererea de înregistrare, original – formular;
- Anexa 1 privind înregistrarea fiscală – formular;
- Declaraţia-tip pe propria răspundere care să ateste că nu desfăşoară activitate la sediul profesional, sedii secundare sau în afara acestora (model 1) sau care să ateste îndeplinirea condiţiilor legale de funcţionare prevăzute de legislaţia specială din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii (model 2);
- Cartea de identitate sau paşaportul titularului PFA (fotocopie certificată olograf de către titular privind conformitatea cu originalul);
- Documentele care atestă drepturile de folosinţă asupra sediului profesional/punctelor de lucru (copie legalizată) – detalii;
- Specimenul de semnătură al persoanei fizice autorizate (original) – detalii;
- Dacă este cazul:
- avizul asociaţiei de proprietari/locatari privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinţă, prevăzut de Legea nr. 230/2007 (completat pe formular-tip– original);
- precizare din care să rezulte că titularul dreptului de proprietate înţelege să afecteze folosinţa spaţiului în vederea stabilirii sediului profesional al persoanei fizice autorizate (declaraţie, etc.);
- declaraţia privind desfăşurarea activităţii de către soţ/soţie – formular;
- documentele doveditoare pentru patrimoniul de afectaţiune (declaraţie pe proprie răspundere);
- documentele care atestă pregătirea profesională (fotocopii certificate olograf) şi/sau
- documentele care atestă experienţa profesională (fotocopii certificate olograf) – detalii;
- Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale – detalii:
- 90 lei – taxa de registru;
- 54 lei, reprezentând un procent aplicat taxei de registru – 50% Fondul de lichidare şi 10% Fondul de buletin prevăzute de Legea nr. 85/2014.
Notă:
Copiile de pe actele doveditoare vor fi certificate olograf pentru conformitate cu originalele de către persoana fizică autorizată.
În cazul persoanelor fizice nerezidente, se depun copii certificate şi traducerea realizată de un traducător autorizat a cărui semnătură să fie legalizată de un notar public. Dacă doreşte înregistrarea o persoană fizică, care desfăşoară activitate economică autorizată şi recunoscută într-un alt stat membru al UE sau al Spaţiului Economic European, va depune documentaţia care atestă funcţionarea legală, obţinută în celalalt stat (fotocopie şi traducere în limba română certificată olograf).
Soluţionarea cererii revine în competenţa directorului oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal care poate dispune prin rezoluţie motivată administrarea şi a altor acte.
Redactarea actelor, acordarea de îndrumări pentru completarea corectă a cererii de înregistrare, efectuarea formalităţilor de depunere a documentelor şi de reprezentare a persoanei fizice la oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal pot fi efectuate prin birourile de asistenţă şi reprezentare care funcţionează în cadrul primăriilor.
Formularele se distribuie la sediul ORC.
Documentele se depun la ORC în raza căruia persoana fizică autorizată îşi stabileşte sediul profesional, la ghişeu, prin corespondenţă sau prin biroul de asistenţă şi reprezentare din cadrul primăriilor.
Obţinerea certificatului de cazier fiscal pentru persoanele fizice autorizate se efectuează de către oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal.
SURSA: http://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-fizice/persoane-fizice-autorizate-pfa
Mi-am infiintat un PFA – cum am procedat practic:
- In primul rand, am meditat asupra denumirii PFA-ului si am ales 3 variante, pe care le-am notat in cererea de verificare a disponibilitatii si/sau rezervarii firmei. Firma se va compune din numele titularului, scris in întregime, sau din numele si initiala prenumelui acestuia, la care se adauga sintagma „persoană fizica autorizata” sau PFA.
- Apoi, conform activitatii pe care o voi desfasura, am ales cele mai potrivite coduri caen, pentru a le trece in cererea de inregistare. Codurile caen le gasesti AICI. Te sfatuiesc sa alegi cat mai multe.
- Pentru sediu, am incheiat un contract de comodat intre mine, persoana fizica, si persoana fizica autorizata. Model contract de comodat gasesti AICI. Este necesara incheierea unui contract de comodat chiar si in situatia in care tu esti proprietarul locuintei. Impreuna cu contractul de comodat se va depune la dosar si dovada proprietatii (ex. contractul de vanzare-cumparare) in copie certificata. Daca sunt mai multi proprietari ai imobilului ce face obiectul contractului de comodat, in contract trebuie inclusi toti proprietarii, cu semnaturile aferente.
- Ulterior am descarcat tipizatele, pe care la gasesti in acest aricol (mai sus), si le-am completat.
In ceea ce priveste Acceptul Asociatiei de Proprietari, la mine a fost o situatie mai speciala. M-am mutat intr-un complex de case insiruite, existand vecini doar pe orizontala (stanga si dreapta). Situatia deosebita o reprezinta faptul ca inca nu s-a constituit o Asociatie de Proprietari, respectiv nu s-au mutat inca ambii vecini (stanga, derapta). M-am interesat la Biroul de informatii al ONRC Bucuresti, unde mi s-a comunicat ca e suficienta sematura proprietarilor care locuiesc efectiv, caz in care se intocmeste o declaratie cu privire la situatia existenta. Totodata, m-am interesat in ce masura se pot depune documentele de catre o alta persoana. Acest lucru este posibil, cu conditia ca documentele sa fie semnate de titular, respectiv specimenul se semnatura sa fie completat in fata notarului. - In cazul in care ti-ai schimbat numele in urma casatoriei, trebuie sa atasezi la dosar si copie de pe Certificatul de Casatorie;
- Ajuns la ONRC, in prima faza, am achitat la casierie suma de 72 lei pentru verificare disponibilitate si rezervare firma si m -am prezentat cu Cererea de verificare disponibilitate si/sau rezervare firma, impreuna cu o copie CI, la biroul corespunzator. In aproximativ 10 min mi s-a eliberat dovada rezervarii firmei, pe care am atasa-o la dosar.
- Ulterior, m-am prezentat cu toate documentele, puse intr-un dosar cu sina, la unul din birourile destinate PFA-urilor, unde s-a facut o verificare a documentelor, mi s-a solicitat unele completari, eliberandu-mi-se in final un bon cu numerul de inregistrare si termenul de solutionare a cererii. Tot la final, am fost indrumat sa achit la casierie taxa de 144 lei pentru inmatriculare.
- Timpul pe care l-am petrecut la ONRC a fost de aproximativ o ora si jumatate, asta si pentru ca nu a fost aglomeratie, termenul de eliberare a documentelor doveditoare inregistrarii firmei fiind de 3 zile.
Sa recapitulam cu ce documente trebuie, in mod obligatoriu, sa vii de acasa (formularele le poti lua de la ei):
- Documentul de identitate (ex: CI, BI, pasaport);
- Documente care atesta pregatirea profesionala (dibloma BAC, diploma de LICENTA, etc.);
- Documente care atesta experienta profesionala, daca este cazul;
- Contract de comodat (sau alt documet similar), impreuna cu dovada proprietatii (ex: contract vanzare-cumparare); MODEL CONTRACT DE COMODAT.
- Certificat de casatorie, daca este cazul;
- Acordul Asociatiei de Proprietari, daca este cazul.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!
In ultima vreme datorita modificarilor legsilative am cautat pe Google sub textul „taxe PFA” sau „avantaje/ dezavantaje PFA” si din toate paginile pe care le-am accesat pagina dumneavoastra a fost cea mai clara si detaliata.
Va multumesc si va urez succes in continuare.
Multumesc pentru apreciere.