osteită – definiție

OSTEITĂ – Proces inflamator al țesutului osos. Prac­tic, nu se observă niciodată în formă pură, întrucât țesutul osos este afectat doar ca urmare a inflamațiilor care apar în periost (periostite) sau în măduva osoasă (osteomielite). Adesea, termenul este utilizat pentru a indica procese care în realitate nu sunt inflamații, cum ar fi boala osoa­să Paget (osteită deformantă hipertrofică) și alterările osoase din hiperparatiroidism (osteită fibrochistică).

Osteita hipertrofică

Boală osoasă Paget: boală cu origine ne­cunoscută, care afectează mai ales subiecți cu vârsta peste 40 de ani; este caracteriza­tă de fenomene de modificare a structurii unui singur sau a mai multor oase.

Zonele frecvent afectate sunt la început oasele ba­zinului și ale osului sacru; succesiv, proce­sul se poate extinde la craniu, la femur, la coloana vertebrală, la tibie și la alte oase.

În formele care rămân localizate la un sin­gur os, sediul cel mai des afectat este tibia.

Alterările structurale ale oaselor afectate, care apar îngroșate și deformate, determi­nă dureri și duc frecvent la complicații: fracturi, deformări, compresie a nervilor (în special nervii cranieni, care traversează canalele osoase).

Foarte rar în osul afectat se poate dezvolta o tumoră malignă.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *