os navicular – definiție

OS NAVICULAR – Os al scheletului piciorului și al mâinii, aparținând grupului de oase ale tarsului și oaselor carpiene; este numit astfel tocmai datorită formei lor asemănă­toare cu cea a unei nave.

Navicularul tarsului se găsește de-a lun­gul marginii mediale a piciorului, imediat după astragal și mai în interior față de osul cuboid. Fața sa anterioară se articulează cu cele trei oase cuneiforme.

Osul navicular împreună cu astragalul, calcaneul și cuboidul formează o foarte importantă ar­ticulație a piciorului, articulația medio-tarsiană sau articulația Chopart, în cadrul căreia osul navicular formează cheia de boltă a arcadei plantare interne; pe aceas­tă articulație se efectuează mișcările de flexie, extensie, abducție, adducție, rotație medială și laterală a piciorului.

Osul navi­cular al tarsului poate fi frecvent afectat de fracturi, în general asociate cu cele ale al­tor oase ale tarsului; în urma acestora pot apărea alterări ale osului și, în consecință, nu-și mai poate îndeplini rolul de susținere a arcadei plantare, ajungându-se la o apla­tizare a piciorului.

Osul navicular al oaselor carpiene ocupă poziția cea mai externă, adică partea din­spre radius și police, între cele patru oase ale primului rând carpian. Se articulează cu radiusul la nivelul articulației mâinii. Fracturile scafoidului trebuie tratate adec­vat pentru a reduce la minimum riscul apa­riției unei necroze avasculare a osului.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *