onicoliză – definiție

ONICOLIZĂ – Fenomen care constă în dezlipirea, par­țială sau totală, a unghiei din patul său; poate începe din marginile laterale sau de pe marginea liberă, și apoi să se extindă progresiv; forma unghiei se modifică (un­ghie concavă sau în formă de lingură), su­prafața sa devine concavă, depresionară; în cele din urmă se dezlipește complet și cade, fără ca pacientul să simtă vreo du­rere.

Onicoliza poate fi provocată de traumatisme, de tulburări ale circulației sau de oricare altă stare patologică (de exemplu, anemie, avitaminoză), care poate altera trofismul normal al unghiei.

Psoriazisul este boala care cauzează cel mai frecvent onicoliza.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *