odinofagie – definiție

ODINOFAGIE – Durere la deglutiție. Se asociază des unei dificultăți mecanice in deglutiție sau disfagie (disfagie dureroasă), iar uneori unei dureri spontane sau unor tulburări ale sen­sibilității faringiene.

Poate fi generală sau limitată la ingestia alimentelor solide sau lichide, a alimentelor calde sau chiar a salivei.

Odinofagia se datorează în general unor procese patologice de la baza limbii, ale faringelui sau ale porțiunii inițiale a esofagului, ca inflamații acute sau cronice reacutizate (stomatite, faringite, esofagite, amigdalite, flegmoane sau abcese ale amigdalei, ale faringelui, ale epiglotei), neoplazii ulcerate, stări iritative cu cauze inflamatorii, toxice sau degenerative pe seama nervilor senzitivi și în special a glosofaringianului.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *