noradrenalină – definiție
NORADRENALINĂ – Substanță fiziologică având acțiune simpaticomimetică (este o catecolamină naturală) care se eliberează la nivelul terminațiilor nervoase simpatice postganglionare și la nivelul medularei glandelor suprarenale. Constituie mediatorul chimic al transmiterii nervoase la nivelul joncțiunilor neuroefectoare ale sistemului nervos simpatic. Acționează asupra ambelor tipuri de receptori adrenergici responsabili de acțiunea simpaticomimeticelor la nivelul diverselor organe efectoare, cu prevalență însă a acțiunilor de tip alfa.
Efectele mai evidente au loc la nivelul aparatului circulator.
Noradrenalina determină vasoconstricție a arteriolelor cu creșterea rezistențelor periferice și în consecință a presiunii arteriale. La nivel cardiac, acțiunea este mai mică față de cea a adrenalinei, din cauza efectului minor de tip beta, deci creșterea presiunii arteriale, indusă de vasoconstricția periferică, poate determina pe cale reflexă scăderea frecventei cardiace, prin intermediul unui reflex vagal.
Produce relaxarea musculaturii netede bronșice și gastrointestinale, dar acțiunea este mai puțin intensă decât cea a adrenalinei.
Acțiunea la nivelul sistemului nervos central și a circulației cerebrale este slabă.
Principalele acțiuni metabolice, similare, dar mai mici față de cele ale adrenalinei, constau în creșterea glicemiei, glicogenolizei și glicolizei și în mobilizarea grăsimilor cu creșterea acizilor grași liberi plasmatici.
Noradrenalina este utilizată în terapie pentru efectele sale presorii în stări de hipotensiune acută însoțită de pierderea tonusului vascular periferic.
Este inutilă în stările de șoc cauzate de reducerea masei sangvine în care tonusul vascular este deja ridicat, în timp ce este utilizată în stările de șoc asociate rezistențelor periferice scăzute (șoc septic).
Comparativ cu adrenalina, are o utilizare mai largă, datorită efectelor colaterale mai mici la nivel cardiac (extrasistole, fibrilații).
Acțiunea noradrenalinei este de scurtă durată, fiind distrusă în organism rapid prin două căi metabolice: dezaminarea oxidativă prin acțiunea monoaminoxidazelor și metilarea prin acțiunea metiltransferazelor.
Este administrată prin perfuzie lentă pe cale intravenoasă.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!