nodul tiroidian – definiție

NODUL TIROIDIAN – Greu ne dăm seama singuri de pre­zența unui nodul tiroidian, în timp ce descoperirea ocazională a formațiunii nodulare în cursul unei ecografii este mai frecventă.

În orice caz, pacientul trebuie să fie supus atenției unui spe­cialist endocrinolog, care va executa o ecografie a glandei, pentru a determina dimensiunile și aspectul nodulului, și va doza TSH sangvin.

În cazul nodulilor de dimensiuni de peste 10 mm sau de aspect suspect, va fi necesar un exa­men citologic cu biopsie prin puncție, examen aproape nedureros efectuat cu un ac subțire.

In caz de TSH scăzut, va fi necesară și o scintigrafie. Dacă acest examen sau examenul citologic indică necesitatea, se va efectua îndepărtarea pe cale chirurgicală a nodulului.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *